Polițiștii din Năsăud au depistat un bărbat în vârstă de 42 de ani care era dat în urmărire internațională, fiind acuzat de furt prin efracție în formă agravantă.
Pe 7 ianuarie 2020, Marius Mihai Călini, a fost reținut pentru că pe numele său fusese emis în decembrie 2019 de către magistrații din Eisenstadt, Austria, un mandat european de arestare.
În România, Călini este anchetat pentru trafic de droguri.
Miercuri, 8 ianuarie, năsăudeanul a fost dus la Curtea de Apel Cluj cu propunerea de arestare.
Judecătorii clujeni au decis ca Marius Mihai Călini să fie predat autorităților austriece, dar au amânat această procedură până la soluționarea dosarului în care românul este acuzat de DIICOT de trafic de droguri.
Totodată, ei au decis punerea în libertate a lui Călini. Mandatul european de arestare își va face efectul abia când va exista o sentință definitivă în dosarul menționat mai sus.
Conform unui comunicat DIICOT, la începutul lunii iunie 2018, Marius Călini (foto) a fost reținut împreună cu alte 11 persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive.
Procurorii susțin că rețeaua era condusă de Vasile Florin Călugăr zis Taxi și alți doi indivizi. În urma celor 22 de de percheziții domiciliare în județele Bistrița-Năsăud și Cluj au fost găsite însemnate cantități de bani și droguri, dar și substanțe cu efect psihoactiv, inclusiv trei culturi de canabis (indoor si outdoor).
Nouă dintre membrii grupării, printre care și Călini, au fost duși la Tribunalul Bistrița-Năsăud cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Instanța a decis să îi lase în libertate, dispunând în schimb alte măsuri de control judiciar.
Călini este cercetat de doi ani de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu.
În decembrie 2017, el a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că pe fondul vitezei excesive și consumului de alcool, a pierdut controlul asupra autoturismului Audi înmatriculat în Germania pe care îl deținea și a intrat într-un stâlp de iluminat public din orașul Năsăud.
Avea o îmbibație alcoolică de 1,50 g/l, alcool pur în sânge.
Cu trei luni înainte de accident, el a făcut o cerere de reabilitare judecătorească pentru că în 1997 și 2001 fusese condamnat definitiv la patru ani, respectiv patru ani și șase luni de închisoare.
Trei cetățeni români, căutați de poliția austriacă. Îi cunoașteți?