CEDO dă liber la cerșit. O pomanagioaică din România a câștigat un proces împotriva Elveției

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Elveţia pentru că autoritățile din această țară au dat o amendă prea mare cerşetoare din România.

Potrivit unei hotărâri CEDO din 19 ianuarie 2021, românca Violeta Sibianca Lăcătuș fusese sancționată în 2014 cu 500 de franci elvețieni pentru cerşetorie pe un drum public din Geneva.

Nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, așa că a fost plasată în detenţie provizorie timp de cinci zile pentru că nu a plătit amenda.

Lăcătuș este analfabetă, este de etnie romă, este născută în 1992 și din Bistrița-Năsăud. Potrivit comunicatului CEDO, reclamanta este analfabetă și provenea dintr-o familie extrem de săracă, nu avea muncă și nu primea beneficii sociale. Cerșetoria a constituit pentru ea un mijloc de supraviețuire.

Aflându-se într-o situație vulnerabilă, femeia avea dreptul, inerent demnității umane, să încerce să-și satisfacă nevoile de bază cerșind. Curtea a considerat că pedeapsa aplicată nu a fost proporțională cu scopul combaterii criminalității organizate sau în scopul protejării drepturilor trecătorilor, rezidenților și comercianților.

În opinia Curții, pedeapsa impusă a încălcat demnitatea umană a reclamantei și a afectat esența drepturilor protejate de articolul 8 al Convenției. De aceea, Elveția a fost condamnată să-i plătească româncei daune de 922 de euro.

Clujeancă, arestată pentru că și-a trimis nepoatele la cerșit

În 2011, Lăcătuș, care nu a putut găsi un loc de muncă în Elveția, a început să cerșească la Geneva. La 22 iulie 201, a fost amendată cu 100 de franci elvețieni și i s-a confiscat suma de 16,75 de franci, în urma unei percheziții corporale.
Timp de doi ani de la data amenzii, ea a fost amendată de opt ori cu aceeași sumă și a stat de două ori la poliție timp de trei ore.

Conform legii, la Geneva cerșitul în locuri publice este considerat o infracțiune. În caz de neplată, fiecare amendă putea fi înlocuită cu o pedeapsă privativă de libertate de o zi.

În 14 ianuarie 2014, o instanță din Geneva a găsit-o vinovată de cerșetorie, românca fiind obligată să plătească o amendă de 500 de franci elvețieni. Dacă nu plătea, urma să stea în arest cinci zile.

Violeta Sibianca Lăcătuș a făcut contestație, dar aceasta a fost respinsă câteva luni mai târziu. Și recursul înaintat la Curtea Federală a fost respins în septembrie 2014. De aceea, în perioada 24-28 martie 2015, românca cerșetoare a fost ținută în închisoarea preventivă Champ-Dollon pentru că nu a plătit amenda.

Poliția engleză le vine de hac cerşetorilor profesioniști. Pedepsele pot ajunge și la cinci ani de închisoare

Ulterior, deși este analfabetă, Lăcătuș s-a adresat în martie 2015 Curții Europene a Drepturilor Omului susținând că interzicerea cerșetoriei în locuri publice îi afecta viața privată pentru că o împiedica să aibă acces la mijloacele ei de trai. Românca a mai susținut și că a fost victima discriminării sociale și financiare, dar și a originilor sale. Ea a fost reprezentată de un avocat din Geneva.

În ceea ce privește faptul că a stat cinci zile în arest pentru neplata amenzii, CEDO a considerat că sancțiunea a fost severă, și nejustificată de de motive temeinice de interes public.

Practic, susține CEDO, autoritățile elvețiene trebuie să aprecieze pentru fiecare cerșetor în parte dacă îl trimite în arest sau nu. Astfel, în opinia Curții, pedeapsa impusă a încălcat demnitatea umană a reclamantei și a afectat însăși esența drepturilor protejate de articolul 8.

Este foarte important de menționat că această decizie nu a fost luată în unanimitate. Completul de judecători a fost compus din: Paul Lemmens (Belgia) – președinte, Georgios A. Serghides (Cipru), Helen Keller (Elveția), Dmitry Dedov (Rusia), Georges Ravarani (Luxemburg), María Elósegui (Spania) și Peeter Roosma (Estonia). Trei dintre magistrați au avut o opinie separată: Keller, Lemmens și Ravarani.

KÖLN: Artist stradal român, bătut de liderul Mafiei Cerșetorilor. Agresorul, un ardelean, a fost arestat

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!