Curtea de Apel București a dat pe 2 martie 2021 sentința în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, actual europarlamentar .
Elena Udrea, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, un fost preşedintele al Consiliului Judeţean Tulcea, un secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului și un director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat au fost condamnați. Hotărârea nu este definitivă.
Imediat după ce a primit vestea condamnării, Elena Udrea a declarat că este șocată și că nu există nici o țară în care justiția să nu funcționeze la comandă. Ea s-a arătat stupefiată că a primit opt ani de închisoare cu executare și a spus că pedepsele pentru fapte de corupție au ajuns să fie mai mari decât cele pentru crime sau viol.
„Această femeie (.n.r. – judecătoarea) a ţinut să mă condamne chiar şi pe cele mai absurde acuzaţii din acest dosar. Nu pot să cred că are ceva personal pe mine. O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei” (Elena Udrea)
Elena Udrea a fost condamnată pentru mai multe fapte de instigare la luare de mită și spălare de bani. Subalternul ei de atunci, secretarul de stat Gheorghe Nastasia , a luat șase ani cu executare pentru luare de mită.
Victor Tarhon, fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea, a primit patru ani cu suspendare pentru luare de mită și va fi monitorizat timp de șapte ani.
Ioana Băsescu a fost condamnată la cinci cu executare pentru infracțiunea de instigare la delapidare și instigare la spălarea de bani. Una dintre aceste fapte are legătură cu concubinul ei de atunci, Francesco Geovanny, condamnat deja în 2019 într-un dosar disjuns din acesta.
Avocatul lui UDREA susține că aceasta a primit statut de refugiat în Costa Rica. DNA infirmă informația
Fostul director geneal al S.C. Oil Terminal S.A. din Constanța, Ioan Silviu Wagner a scăpat cu trei ani cu suspendare pentru instigare la delapidare. El și Ioana Băsescu trebuie să achite firmei deținută de statul român suma de 119.000 de lei.
Curtea de Apel București a mai decis pe 2 martie confiscarea a aproape două milioane de lei de la Elena Udrea.
Modul în care se strângeau bani ilegali pentru campania prezidențială a lui Traian Băsescu din 2009 este detaliat în dosarul în care concubinul Ioanei Băsescu, Geovanny Francesco, a fost condamnat după ce a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii DNA.
Pentru colaborarea sa cu anchetatorii, Francesco a fost condamnat în ianuarie 2019 la un an și șase luni pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Conform documentelor de la dosar, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009 au fost colectate sume de bani provenite din corupție, delapidare și evaziune fiscală și folosite ulterior pentru plata unor servicii de publicitate prestate în interesul lui Traian Băsescu.
Poteraș, omul de încredere al lui Udrea, trimis în judecată pentru luare de mită
În vara lui 2009, amantul Ioanei Băsescu era administrator și asociat unic al S.C. No Limit Managament S.R.L. când a încheiat un contract de prestări servicii cu S.C. RCS&RDS S.A. care avea ca obiect închirierea de echipamente și aparatură audio – video.
Conform contractului, Francesco a încasat de la RCS &RDS S.A. în schimbul acestor servicii suma de 2.500.000 de lei, dar nu a declarat tranzacțiile încheiate la Fisc, sustrăgându-se de la plata impozitelor.
Din sumele încasate de la RCS &RDS S.A., concubinul fiicei președintelui de atunci al României a efectuat plăți de aproep 1,2 milioane de lei către mai multe firme în baza unor contracte fictive.
Aproape 670.000 de lei au ajus la una administrată de jurnalistul și comentatorul politic Dan Cătălin Andronic. Banii reprezentau contravaloarea serviciilor de consultanță electorală prestate candidatului Traian Băsescu de către Andronic și partenerul său de afaceri, israelianul Tal Silberstein.
Andronic și Silberstein au fost condamnați (primul, cu suspendare și al doilea, cu executare) într-un dosar de corupție privind retrocedări ilegale în care a mai fost implicat prințul Paul al României și afaceristul Remus Truică, aflat deja în închisoare, un apropiat al Elenei Udrea.
Băsescu a rămas fără cetățenia Republicii Moldova
În decembrie 2009, Ioana Băsescu i-a cerut directorului general al S.C. Oil Terminal S.A. Constanța, Silviu Ioan Wagner, să achite o factură care ar fi reprezintat cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale.
Wagner a acceptat să facă acest lucru având în vedere că persoana care îi cerea acest lucru era fiica președintelui României în funcție la acel moment și avea o potențială influență asupra menținerii sale în funcție, conform actelor din dosar.
Inițial, Ioana Băsescu a solicitat ca plata să se realizeze către o societate administrată de concubinul său , însă pentru a îngreuna identificarea beneficiarului final al sumelor a renunțat la această metodă și a cerut ca plata să se realizeze prin alt intermediar.
Astfel, Oil Terminal a încheiat un contract fictiv de prestări servicii de publicitate în valoare de 419.000 de lei cu societatea Redsquad Film S.R.L. din Câmpina.
„Din probele administrate în cauză a rezultat că serviciile nu au fost prestate, Oil Terminal nu avea o nevoie reală de publicitate, iar Redsquad Film S.R.L. nu desfășurase anterior acestui moment activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității.”
La două zile de la încasarea banilor, Redsquad Film a virat banii către firma concubinului Ioanei Băsescu. Din acești bani, el și fiica fostului președinte și-au plătit și un sejur în Cuba. În timpul anchetei, Francesco a recunoscut că tot ce a făcut a făcut la cererea Ioanei Băsescu.
Redsquad Film a fost înființată de Elena și Ștefan Lungu în aprilie 2009 și dizolvată în septembrie 2010, la mai puțin de un an de la participarea în această combinație financiară. Ștefan Lungu a fost consilierul personal al Elenei Udrea când aceasta era ministrului al Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Udrea, Lungu și Nastasia, proaspăt condamnat, au fost trimiși în judecată de către DNA pentru corupție în dosarul „Gala Bute”. În acel dosar, Elena Udrea a fost condamnată la șase de închisoare cu executare, Ștefan Lungu, la un an și șase luni cu suspendare pentru complicitate la luare de mită, iar Nastasia, patru ani cu suspendare.