Procurorii militari din cadrul DNA au trimis în judecată o firmă de construcții și pe patronul acesteia pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la abuz în serviciu pentru lucrări necesare ca baza de la Deveselu să devină operațională.

În același dosar au mai fost trimiși în fața magistraților patru ofițeri și un civil diriginte de șaniter. Miliarii au semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, acord acceptat deja de Tribunalul Militar Timișoara.

Potrivit unui comunicat al DNA, U.M. 02517 Craiova – Centrul de Domenii și Infrastructuri nr. 2 Craiova a încheiat în decembrie 2013 un contract de execuție lucrări cu S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal pentru lucrări de construcții și instalații.

Timp de un an, firma a primit bani pentru echipamente, utilaje și lucrări neprestate și neexecutate, prejudiciul fiind de 1.091.966 lei. Ancheta a pornit în 2015 ca urmare a unei sesizări a Direcției de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor din MApN.

Ofițerii care și-au recunoscut vina sunt: colonel în rezervă Daniel Croitoru, la data faptei comandant al U.M. 02517 Craiova; colonel inginer Vasile Deatcu, la data faptei locțiitor al comandantului; maior Marian Ionuț Moanță, șef Birou dirigenție lucrări; căpitan Ileana Alina Lupu, la data faptei contabil-șef al aceleiași unități. Ei au fost condamnați pentru abuz în serviciu în formă continuată, respectiv neglijență în serviciu.

Colonelul Croitoru, în dreapta, alături de Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și strateg PSD condamnat pentru corupție (Sursa foto: aktual24.ro)

Pedepsele variază între un an și șase luni și trei ani cu suspendare, cea mai mare primind-o fostul comandant al unității, col. (rez) Daniel Croitoru. El știa că firma nu a executat lucrările prevăzute în contract, dar a aprobat achitarea facturilor emise. Abia după aproximativ doi ani a depus o plângere împotriva patronului firmei.

Col. ing. Vasile Deatcu a fost găsit vinovat de îndeplinirea în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de coordonarea, urmărirea și controlul activității de verificare a stadiului de execuție a lucrărilor.

Maiorul Marian Ionuț Moanță nu a verificat în teren dacă lucrările erau executate și echipamentele livrate, dar a confirmat plata facturilor fiscale către Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal.

Firma a fost înființată în 1994 la Caracal sub denumirea de S.C. Dorela Dumitrescu S.R.L. În perioada în care s-au comis ilegalitățile de la Deveselu girate de ofițeri ai Armtaei Române, administrator și asociat unic era Gheorghe Dumitrescu. În 2017 și-a schimbat sediul într-o comună din Dolj și un an mai târziu a intrat în faliment.

Una dintre cele mai vechi mențiuni legate de modul în care Dorela Dumitrescu S.R.L., actualmente ACM Alpha Grup S.R.L., înțelegea să realizeze lucrări de construcții este o interpelare făcută de un deputat de Timiș în 2005.

În urma inundațiilor care au lovit în acel an România, 24 de case dintr-o comună timișeană urmau să fie reconstruite de Dorela care nu avea nici măcar un utilaj în zonă, potrivit deputatului.

Militar român care a luptat în Afganistan, condamnat la șase ani pentru agresarea sexuală a unei fetițe

Concluzia procurorilor militari: La Revoluție, Armata n-a fost cu noi, ci a creat presupușii teroriști

Dosarul 10 AUGUST se redeschide. DIICOT explică de ce

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA