Skip to content

Comisar-șef de la Operațiuni Speciale, arestat pentru divulgarea informațiilor din dosare

Un ofițer din cadrul Inspectoratului General al Poliției – Biroul Operațiuni Speciale Brașov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru „sifonare”.

Comisarul-șef Dorin Rotaru a fost reținut pe 18 mai de procurorii D.N.A. pentru favorizarea făptuitorului, compromiterea intereselor justiției, instigare la fals intelectual și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Practic, se arată într-un comunicat al D.N.A., în 2020, ofițerul de la Operațiuni Speciale a divulgat unei persoane informații din două dosare penale, unul dintre acestea fiind instrumentat de procurorii Anticorupție.

Rotaru a anunțat respectiva persoană că este vizată de măsuri de supraveghere tehnică și că va face obiectul unor mandate de percheziție domiciliară, mai susțin procurorii.

Doi ani mai târziu, în perioada martie – aprilie 2022, polițistul l-a anunțat pe un om de afaceri că procurorii ar putea extinde cercetările asupra sa într-un dosar de corupție în care era implicat un agent din cadrul Poliției Rutiere Brașov.

D.N.A. a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de Bianca Elena Dîmbu, ofițer aflat în subordinea lui Rotaru. Procurorii susțin că probe care arată că Rotaru a determinat-o să nu precizeze într-un document ce urma să fie atașat la dosar aspecte relevante în administrarea probatoriului.

Pe 19 mai 2022, Tribunalul Brașov a decis arestarea preventive pentru 30 de zile a comisarului-șef Dorin Rotaru, dar a contestat măsura.  Curtea de Apel Brașov va decide pe 23 mai dacă polițistul va rămâne sau nu după gratii.

Nu este prima oară când ofițeri din cadrul acestui birou au fost implicați în „sifonări”. Fostul șef al Biroului de Operațiuni Speciale, Emanoil Mirică a fost condamnat, în aprilie 2002, la șase ani de închisoare pentru aceleași infracțiuni comise de Rotaru. El a apelat hotărârea Tribunalui Brașov, procesul fiind încă pe rol.