Comisar-șef de la Rutieră, afaceri ilegale în transporturi și cu fonduri europene

Un ofițer superior din Poliție s-a gândit că nu strică să-și rotunjească ilegal veniturile și s-a apucat de afaceri, inclusiv cu fonduri europene pentru care a depus acte false. Tranzacțiile se derulau printr-o firmă deținută de mama sa care are 80 de ani, susțin procurorii.

La începutul lunii noiembrie 2020, DNA l-a trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni pe Niculae Marius Pencea care era la data comiterii faptelor comisar-șef de poliție în cadrul IPJ Giurgiu – Serviciul Rutier.

El este judecat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea de fonduri europene; efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; fals în înscrisuri.

Alături de Pencea, a mai fost trimisă în judecată firma mamei polițistului, S.C. Gabimar Trans S.R.L., administratorul acesteia, Gabriel Coşovliu, și managerul unei alte societăți comerciale.

Procurorii susțin că în perioada 2013 – martie 2019, comisarul-șef Pencea era cel care controla de fapt Gabimar Trans S.R.L. înființată pe numele mamei sale.

Prin această firmă, comisarul-șef făcea afaceri, ceea ce era incompatibil cu funcția. Conform rechizitoriului, el negocia și încheia contracte, participa la licitații publice și reprezenta societatea comercială în fața instituțiilor. Din actele de comerț incompatibile cu funcția, comisarul-șef a obținut peste 600.000 de lei și își deconta prin firmă benzina consumată cu autoturismul personal.

Gabimar Trans a fost înființată în aprilie 2013 în municipiul Giurgiu, pe strada Fundătura Rândunicii nr. 3, camera 1, activitatea principală fiind de transporturi rutiere de mărfuri.

Sediul social al Gabimar Trans este înregistrat în această casă la camera 1

Mama polițistului a fondat firma și, până în februarie 2017 când locul i-a fost luat de Gabriel Coșovliu, a fost și unicul administrator. Femeia s-a născut în satul giurgiuvean Slobozia, localitatea în care Coșovliu avusese o firmă activă tot în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, dar în prezent radiată.

În 2014, Gabimar Trans avea o cifră de afaceri netă de 273.898 lei și înregistra pierderi de 58. 615. În următorii patru ani, cifra de afaceri aproape s-a dublat, ajungând în medie la aproximativ 440.000 de lei. Profitul a reprezentat în general cam jumătate din cifra de afaceri, excepție făcând 2018 când a înregistrat pierderi, anul în care procurorii au început ancheta.

Cifra de afaceri (albastru) și profitul Gabimar Trans S.R.L. (Sursa doingbusiness.ro)

În martie 2019, anchetatorii au pus sechestru pe părțile sociale ale Gabimar Trans, dar finalul anului trecut a găsit firma într-o situație financiară excelentă. Cifra de afaceri a ajuns la aproape 740.000 de lei, profitul înregistrat fiind de aproape 265.000 de lei, cel mai mare de la înființarea firmei.

Falsul în declarații pentru care a fost trimis în judecată comisarul-șef Pencea nu este singurul pe care acesta l-a făcut. În declarația sa de avere semnată în mai 2017, el susține că firma soției avusese un profit de 35.000 de lei, dar în realitate acesta a fost mai mic cu câteva mii de lei. Potrivit legii, declarația de avere este un act public, iar inexactitatea datelor înscrise în acesta atrage răspunderea penală.

„În perioada iulie 2018 – februarie 2019, în contextul unui proiect finanțat din fonduri europene „Diversificarea activității S.C. GABIMAR TRANS S.R.L. prin achiziția de utilaje”, inculpatul Pencea Niculae Marius și administratorul de drept al SC Gabimar Trans S.R.L, beneficiind de ajutorul celui de-al treilea inculpat, (n.r. – Daniel Călin Dochia) ar fi depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia mai multe documente false și inexacte întocmite chiar de ei în scopul asigurării îndeplinirii cerințelor și condițiilor de eligibilitate. Prin aceste demersuri S.C. Gabimar Trans S.R.L. ar fi obținut pe nedrept 842.161 lei, reprezentând fonduri nerambursabile”, se mai arată în comunicatul DNA.

Polițist, gaterist. Combinațiile lemnoase ale unui șef de post campion la infracțiuni

Șeful Serviciului permise auto Giurgiu, reținut de DNA. 300 de euro, promovarea probei practice la examen

Mușamalizare ieftină a unui accident auto comis de un polițist beat care a ucis un copil

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA