Skip to content

Comisarul-șef Belea de la Drumuri, judecat pentru șpaga dată șefului de la Permise și Înmatriculări

Procurorii DNA din Cluj au trimis în judecată pe 1 iulie 2021 doi polițiști și un consilier județean pentru mai multe infracțiuni.

Viorel Andrei Donciu, inspector principal de poliție și fost șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș, este arest preventiv de câteva luni. Va fi judecat pentru cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, luare de mită în formă continuată (de nouă ori) și delapidare în formă continuată (de 32 de ori).

Alături de el a mai fost trimis în fața judecătorilor, în stare de libertate, și Adrian Nicolae Filip acuzat de trafic de influență și instigare la acces ilegal la un sistem informatic. Filip este consilier județean Pro România și fost președinte al PSD Vișeul de Sus și președinte al Pro România din aceeași localitate maramureșeană.

Treimea este completată de Vasile Ionuț Belea, la data faptelor comisar șef de poliție, șeful Biroului I Drumuri Naționale și Europene, care este acuzat de dare de mită.

Patru polițiști de la Antidrog au torturat un polițist sub acoperire de la Anticorupție

Potrivit comunicatelor DNA, la data de 4 februarie 2021, inspectorul principal Donciu a cerut consilierului județean Filip să intervină la persoane de decizie pentru a-și păstra funcția, numirea sa în funcția de șef la Permise și Înmatriculări expirând pe 15 februarie 2021. Nu i-a reușit manevra.

În schimbul menținerii în funcție, Donciu îl ajuta pe politician la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, dar și la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere.

Consilierul județean Adrian Nicolae Filip

Din funcția pe care o avea, polițistul își făcea meseria în interesul personal al consilierului județean sau al altor persoane din anturajul acestuia, se arată în comunicatul procurorilor Anticorupție.

Anchetatorii susțin că, pe 1 februarie 2021, consilierul județean i-a cerut lui Donciu să acceseze baza de date a Evidenței Persoanelor. Politicianul voia să verifice un anumit autoturism care figura în proprietatea unei firme.

Polițist de la Anticorupție, judecat pentru mita primită de la un comisar-șef din cadrul Serviciului Permise Auto

Procurorii au date că nouă zile mai târziu, inspectorul principal Donciu a primit 100 de euro de la comisarul-șef  Vasile Ionuț Belea pentru a înmatricula o remorcă. Ofițerul de poliție Donciu avea magnet la ilegalități.

DNA precizează că a luat diferite sume de bani pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule.

Polițistul Donciu este acuzat că în perioada decembrie 2020 – martie 2021 a băgat mâna în buzunarul statului. De fapt, băga benzină, în total în valoare de 4.400 de lei, în mașinile pe care le conducea, dar și în cele ale unor prieteni.

Viorel Andrei Donciu, șeful arestat al Permiselor și Înmatriculărilor (Sursa foto: Sighet TV)

Practic, benzina plătită de Prefectura Maramureș Poliției se scurgea în rezervoarele amicilor șefului de la Permise. Prefectura s-a constituit parte civilă pentru delapidarea de care este acuzat inculpatul Viorel Andrei Donciu.

Donciu fusese numit șef la Permise și Înmatriculări Suceava după ce colegii lui de acolo fuseseră arestați în masă pentru infracțiuni de corupție. Proaspăt împuternicit pe funcție la Suceava, el a fost săltat pe 8 aprilie și de atunci stă după gratii în urma deciziilor judecătorilor.

Polițist de la Rutieră corupt și „glumeț”, protectorul unor firme de transport

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!