Skip to content

Corupția mică de la sat. Dar din dar se face Rai!

Corupția mică de la sat. Dar din dar se face Rai!

Dacă Lucian Blaga ar hălădui în prezent pe meleagurile românești, ar observa că nu numai veșnicia s-a născut la sat, ci și matrapazlâcurile. „Mica corupție” aduce aleșilor locali un ban în plus și nu este de mirare de ce mulți dintre ei se opun reformei administrative.

Agenția Națională de Integritate – ANI a arătat cu degetul, într-un comunicat din din 11 decembrie, spre mai mulți aleși de la sate care au încălcat legea. Inspectorii au constatat conflicte de interese de natură administrativă, stări de incompatibilitate sau au sesizat organele de urmărire penală.

Ionel Achim este electromecanic la CFR, membru PSD și consilier local în comuna Radomirești, județul Olt. Ca să nu se plictisească a înființat și o mică firmă ce are ca obiect de activitate principal „comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”. Soția sa este inspector superior la Impozite și taxe în cadrul aceleași primării.

ANI susține că în perioada deținerii mandatului  de consilier local (2020 – prezent), firma lui Achim, unde el este asociat și administrator unic, a încheiat cu Primăria Radomirești două contracte de furnizare de produse prin achiziție directă în valoare de 49.580 lei. Aproape cât salariul lui de ceferist pe un an și echivalentul unei cincimi din totalul veniturilor firmei pe 2021 sau a unei zecimi din totalul veniturilor pe 2022. Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului nu dețin datele financiare ale firmei pentru anul 2020.

Colegul de partid al lui Achim, Daniel Paliță, este electrician în cadrul Complexului Energetic Oltenia și consilier local în comuna gorjeană Dănești. În cazul lui, ANI a sesizat procurorii anticorupție pentru că acesta a votat pentru aprobarea hotărârii Consiliului Local privind bugetul local de venituri și cheltuieli al comunei pentru 2021. Acel document prevedea, printre altele, ca 40.000 lei să fie alocați pentru reabilitarea unui monument. Lucrările au fost făcute de societatea comercială la care administrator și asociat era persoana evaluată, potrivit ANI. În declarațiile de avere și interese din ultimii ani, Paliță nu a menționat că ar deține vreo firmă. 
Complexul Energetic Oltenia – Gaura neagră a economiei românești înghite și păduri

Jan Dan, consilier local în comuna buzoiană Padina din 2016 până în prezent, este patronul firmelor Don Juan SRL și RC Lacto SRL. Inspectorii ANI au aflat că „în perioada deținerii mandatelor de consilier local, societatea la care persoana evaluată deține calitatea de asociat și funcția de director, iar soția acestuia deține calitatea de asociat și funcția de administrator a încheiat cu Primăria comunei Padina, prin achiziție directă, 30 de contracte comerciale de furnizare de produse”, firma încasând aproximativ 190.000 lei.

Dumitru-Daniel Mihai, Mihai Mândrilaș și Adrian-Nicolae Grasu sunt consilieri locali la Podoleni, Neamț, aleși pe listele PSD. Toți trei sunt acuzați de ANI că în perioada exercitării mandatelor au participat la adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local prin care s-a aprobat lista unor firme ce urmau să fie scutite de la plata unor taxe. Pe listă se regăseau firmele celor trei sau ale membrilor de familie. În plus, primul a votat și pentru închirerea de către tatăl său a unei suprafețe de teren ce aparține domeniului privat al comunei.

Și afacerile cu terenuri din comuna Cocora, județul Ialomița, au atras atenția inspectorilor de Integritate. Marian David-Stanciu, operator stație GPL, și Valentin Necula, mic crescător de animale, sunt consilieri locali PSD. Ei vor trebui să dea socoteală pentru adoptarea unei hotărâri prin care mai multe terenuri, proprietate privată a comunei, au fost închiriate către membrii familiei în cazul lui David-Stanciu sau personal, în cazul Necula.
Sărbătoare pascală PNL-PSD. Președintele Romeo de la PNL ia Luminița anchetată penal de la PSD

Medicul veterinar Mihail Ștefănescu, PNL, este ales local în comuna Nicolae Bălcescu din județul Călărași. În acest caz, procurorii trebuie rolul medicului în adoptarea unor hotărâri prin care el, soția sa și firma lor au închiriat câteva terenuri deținute de primărie.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către Ștefănescu Mihail a infracțiuni de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, se arată în comunicatul instituției.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!