Procurorii DNA au reținut șapte inculpați, între care inspectori autorizați ai Registrului Auto Român (RAR), care pentru anumite sume de bani au atestat că o serie de inspecții tehnice periodice (ITP) s-au realizat fără ca, în realitate, acestea să se desfășoare.

Potrivit anchetatorilor, multe dintre autovehiculele care au realizat ITP în acest mod se aflau de fapt în alte zone ale țării, fiind nedeplasabile din cauza unor defecțiuni. Altele se aflau chiar în afara României. Se făceau astfel de ITP pentru autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj.

Ionuț Verman și Sorin Apetri sunt inspectori tehnici autorizați în cadrul unor stații ITP din Bârlad, respectiv Bacău. Ei sunt cercetați, alături de patru colaboratori, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată, trafic de influență, fals intelectual sau instigare la fals intelectual și dare de mită.

TIR înmatriculat în România, scos din circulație în GERMANIA din cauza defecțiunilor grave

Lor li se alătură Marian Ursache, inspector în cadrul Departamentului Inspecţii Tehnice Periodice şi Supraveghere Parc Naţional de Vehicule al R.A.R Vaslui.

Ursache, care avea atribuții de control și supraveghere a stațiilor ITP, este anchetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită în formă continuată.

Alt inspector R.A.R., Doru Săndulescu, nu are voie să părăsească județul Vaslui în urma interdicției impuse de procuori. El este cercetat pentru aceleași infracțiuni ca și colegul său Ursache.

Mită de 300 de euro pentru omologarea unei mașini cu volanul pe dreapta

DNA a dispus măsura controlul judiciar față de alte cinci persoane. Potrivit procurorilor, Ionuț Verman a fost cel care a inițiat acest grup infracțional pe care l-a coordonat în perioada iunie 2020 – aprilie 2021.

Anchetatorii susțin că Verman a coordonat activitatea de efectuare ilegală a inspecțiilor tehnice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra. Tot el a fost cel care a impus tarifele șpăgii și împărțeala banilor.

Verman stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă reprezentantului R.A.R. Vaslui, inculpatul Ursache. Acesta din urmă asigura protecția grupului infracțional organizat neluând măsurile legale împotriva neregulilor constatate în cadrul stației.

„Se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu află țară”, se arată în comunicatul DNA.

Stația din Bârlad nu este autorizată decât pentru ITP pentru vehicule mai de peste 3,5 tone, așa că atunci când era nevoie de o inspecție se apela la o stație ITP din județul Bacău.

Aici, inspectorul tehnic Sorin Apetri, atesta în mod nereal efectuarea ITP contra unor sume de bani, conform procurorilor.

3.500 de bombe pe roți au circulat în 2018 pe șoselele României

Certificatele de înmatriculare și certificatul de inspecție corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poștă rapidă.

Acest tip de activități ilegale, susțin anchetatorii, nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din cadrul Registrului Auto Român Vaslui.

Ursache și Săndulescu sunt cei care au sprijinit, potrivit DNA, activitățile infracționale contra unor sume de bani. Aceștia primeau de două ori pe săptămână 100 de euro când mergeau în control la stațiile ITP.

În timpul inspecțiilor, angajații R.A.R. ofereau membrilor grupării date referitoare la activitățile de control pentru ca aceștia să-și ia măsuri de precauție.

Tribunalul Vaslui a decis pe 22 aprilie arestarea pentru 30 de zile a inspectorilor ITP Ionuț Verman și Sorin Apetri, precum și a angajatului R.A.R., Marian Ursache. Alături de ei vor mai sta după gratii Sorinel Răducanu, Emil Vlasie, și Cosmin Daogaru. În arest la domciliu va sta Florin Cantemir.

Doi inspectori de la Transporturi, arestați după ce au oprit o autoutilitară cu anvelope uzate

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!