Skip to content

Cu mașina Poliției la braconat. Noaptea, la lumina farurilor

Doi agenți de poliție din județul Giurgiu, un șef de post și adjunctul său, au fost condamnați pentru complicitate la braconaj.

Poliția Română refuză să precizeze cum i-a sancționat pe cei doi polițiști și să precizeze dacă aceștia mai lucrează în cadrul instituției.

În noiembrie 2018, Cristian Constantin Ciobanu, șeful Postului de Poliție Valea Dragului, și Stelian Marius Sîrbu, adjunctul său, au fost condamnați la  închisoare cu suspendare.

Împreună cu ei a mai fost condamnat pentru braconaj și uz de armă fără drept și un pensionar în vârstă de 80 de ani, Dumitru Constantin.

În seara de 12 noiembrie 2014, pe la ora 21.00, polițiștii Ciobanu și Sîrbu s-au dus cu mașina Poliției la locuința pensionarului să-l ia cu ei în patrulare prin comuna Valea Dragului.

Ca să nu plece de acasă cu mâna goală, moșul și-a luat și pușca de vânătoare și cartușiera. Așa, ca să vâneze un iepure de s-o ivi în cătarea puștii.

După ce au consumat benzina pe mai multe străduțe din comună, polițiștii au luat-o pe câmp cu autospeciala Poliției.

Au aprins faza lungă și proiectoarele laterale ale mașinii și au intrat pe fondul de vânătoare 16 Frumușani, aparținând Ocolului Silvic Comana.

„Șefule, mă lași să iau un iepure?”, a cerut moșul permisiunea polițiștilor. Care n-au avut nimic împotrivă. Era deja ora 22.00.

Șeful de post Ciobanu a oprit mașina când au văzut la lumina farurilor un iepure, iar pensionarul a coborât, a luat pușca din sac și a tras de două ori în jivină.

Au băgat iepurele în portbagaj cu gândul probabil la o tocană sau la o friptură stropită cu vin.

Planul lor însă a fost zădărnicit de câțiva oameni de bine care nu s-au sfiit să blocheze mașina Poliției folosită la braconaj și să sune la 112.

Tocmai în seara aceea, patru bărbați patrulau pe fondul de vânătoare într-o acțiune pentru combaterea braconajului. Unul dintre ei era pădurar la Ocolul Silvic Comana.

Au observat o mașină cu proiector care circula printre tarlale. Apoi, au auzit un foc de armă.

Cei patru au sărit repede într-o Toyota de teren și au luat-o pe câmp ca să prindă braconierii.

Mare le-a fost mirarea să vadă o Dacia a Poliției. Fără să fie intimidați de uniforme, au acționat în forță și au blocat mașina inscripționată cu „Siguranță și Încredere”.

Le-au solicitat polițiștilor să deschidă portbagajul. Aceștia, cunoscând legea, nu au fost de acord. Așa că oamenii au sunat la 112.

Imediat au ajuns alte echipaje de poliție care au găsit iepurele mort în portbagajul mașinii Poliției.

Acesta „prezenta urme proaspete de culoare brun roșcată în zona capului”. S-a făcut necropsia victimei la Centrul Medical Județean Giurgiu din cadrul Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne.

A rezultat că iepurele de câmp, în valoare de 675 de lei, a decedat ca urmare a leziunilor interne hemoragice provocate prin împușcare cu alice de 3,5 mm.

Moșul a recunoscut infracțiunea și a dat vina pe tinerii polițiști, în vârstă de 35 și 31 de ani, care i-au spus să vâneze un iepure.

Aceștia în schimb au aruncat vina pe moșul braconier, dar până la urmă au recunoscut că au fost complici la decesul iepurelui.

Judecătoria Giurgiu l-a condamnat pe Constantin Dumitru la un an pentru braconaj și uz de armă fără drept.

Instanța a decis confiscarea armei de vânătoare cu două țevi lise marca Liege cal.16, mai  multe cartușe, inclusiv confecționate artizanal, și un proiector de culoare neagră marca Roklite, fără cablu electric, cu acumulator.

Șeful de post Ciobanu și adjunctul lui, Sîrbu, au luat câte nouă luni pentru complicitate la braconaj, conform sentinței din mai 2018 a Judecătoriei Giurgiu.

Procurorilor nu le-a convenit sentința și au făcut apel. Trebuie spus că acestora le-a luat mai bine de doi ani să întocmească rechizitoriul.

Și cei trei inculpați au făcut apel considerând că nici nu ar fi trebuit să fie condamnați.

Mai mult, polițiștii au adus adeverințe emise, la patru ani după crimă, de IPJ Giurgiu din care rezulta că au merite profesionale recunoscute de șefii lor.

Magistrații Curții de Apel București au majorat în noiembrie 2018 pedepsele date de prima instanță.

Moșul braconier a fost condamnat la 1 an și 3 luni, iar tinerii polițiști la câte un an cu suspendare.

Judecătorii Curții au luat în considerare circumstanțele agravante trecute cu vederea de colegii lor de la Judecătoria Giurgiu: “inculpații au acționat pe timp de noapte folosind autospeciala Poliției și periclitând siguranța fondului cinegetic”.

Polițiștii au fost obligați să frecventeze programe de reintegrare socială și să achite 2.000 de lei cheltuieli judiciare.

Am solicitat Inspectoratului General al Poliției Române să precizeze dacă șeful de post Ciobanu și adjunctul său Sîrbu au fost sancționați administrativ.

Nu am primit niciun răspuns așa că nu se știe dacă agenții complici la crima iepurească mai lucrează sau nu în Poliție.