Skip to content

Curtea Constituțională: Gravidele și mamele cu copii mici nu pot scăpa de închisoare

Pe 24 septembrie 2019, Curtea Constituțională a dezbătut excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.589 alin.(1) lit.b) din Codul de procedură penală.

Acesta are următorul cuprins: „Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în următoarele cazuri: […] b) când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an. În aceste cazuri, executarea pedepsei se amână până la încetarea cauzei care a determinat amânarea.”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a admis cu majoritate de voturi excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în dispozițiile articolului menționat mai sus este neconstituțională.

Aceasta pentru că exclude bărbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață este  neconstituțională.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Sfântu Gheorghe, se arată într-un comunicat al instituției.