Curtea de Apel București a decis: Băsescu, turnător la Securitate

Magistrații Curții de Apel București au decis că fostul președinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii.

Decizia nu este definitivă, Băsescu declarând deja că o va contesta.

La ultimul termen din dosar, Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securităţi, aşa cum a susţinut în repetate rânduri, conform Mediafax.

El a mai precizat că o decizie a instanţei în defavoarea sa îi va afecta imaginea.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS a cerut instanței în mai 2019 să stabilească dacă Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al Securității.

Conform documentelor, Băsescu şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin până aproape de căderea regimului comunist.

În dosar sunt documente de la SRI şi Ministerul Apărării Naționale.

La începutul lunii septembrie 2019, Băsescu declarase în fața judecătorilor că nu a știut că „serviciul de contrainformații militare este Securitatea” și că a crezut că acesta este o structură a Ministerului Apărării.

Interesant este că CNSAS emisese în 2006 și 2013 adeverințe din care reieșțea că fostul președinte nu a fost colaborator al Securității.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.