Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia anchetează doi soți pentru mai multe infracțiuni comise în timpul procedurilor de executare silită.
Ei sunt acuzați de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele comise în formă continuată.
Potrivit DNA, în perioada 2016-2020, inculpata Camelia Cecilia Răducanu, în calitate de executor judecătoresc, a pus în executare silită un număr de 28 de creanțe, deși nu avea competentă teritorială să facă acest lucru, fără să calculeze cuantumul acestora.
Răducanu a poprit mai multe conturi cauzând un prejudiciu de aproape 7,8 milioane de lei. În acest demers, susțin procurorii, ea a fost ajutată de soțul ei, avocat, dar și de alte persoane care sunt acum anchetate.
Executor judecătoresc, judecat pentru o inginerie financiară de aproape 6.000.000 de lei
Creanțele pe care le-a pus în executare Răducanu aveau la bază hotărâri judecătorești prin care au fost anulate anumite clauze considerate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare.
Executorul judecătoresc este cercetat pentru că a trecut la executarea silită a unor sume de bani nejustificate fără a calcula valoarea creanțelor în mod legal, personal sau prin expertiză contabilă. Lua de bun ce menționau creditorii sau cesionarii de creanțe, cunoscutele firme care cumpără datorii de la bănci.
Procurorii susțin că Răducanu a executat silit creanțe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală, într-un dosar de executare silită, creanță fiind de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală.
Anchetatorii dau și un exemplu al modului de operare al executorului judecătoresc. În 2017, o persoană fizică a câștigat un proces cu o bancă după ce a cerut în instanță anularea unor clauze din contractul de credit. Judecătorii au obligat banca să plătească persoanei respective suma de bani încasată nelegal care era, conform calculelor băncii, de 4.187 lei.
Neglijența gravă a ANAF m-a scos dator vândut. Sechestru ilegal
Doi ani mai târziu, în 2019, executorul judecătoresc Răducanu a solicitat Judecătoriei Petroșani încuviințarea executării silite, dar fără a menționa o anumită sumă. Instanța a încuviințat executarea silită. Ulterior, însă, creanța de 4.187 de lei a fost cesionată către o altă persoană care a solicitat continuarea executării silite pentru suma de 175.000 lei. La această sumă, executorul judecătoresc a adăugat și cheltuielile de executare în sumă de 12.822 lei.
Pasul următor a fost să comunice adresa de înființare a popririi pe conturile băncii care acordase creditul pentru suma de 187.822 lei care a fost virată în contul executorului judecătoresc. Din acești bani, 175.000 au ajuns la deținătorul creanței. DNA consideră că executorul judecătoresc a creat un prejudiciu bănci de peste 180.000 de lei, în loc să facă acte procedurale pentru 4.187 de lei cât era creanța.
În alte cazuri, Răducanu ar fi cerut executarea silită în două dosare diferite pentru aceeași creanță și a poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare fără a restitui sumele executate în plus. În unele situații a încasat și de patru ori debitul, în altele a executat debite inexistente care nu au fost stabilite prin titlurile executorii.
DNA precizează că o parte dintre aceste sume erau retrase în numerar de complici, iar altele de Răducanu fără o justificare anume. Atât ea, cât și soțul ei au fost puși sub control judiciar și nu au voie să părăsească țara.
Proiect ANAF: Persoanelor fizice cu datorii la stat mai mici de 2.000 de lei nu li se vor mai popri conturile