De „La Capelă”, la pușcărie. Cârciumar, condamnat pentru uciderea unor clienți cu „țuică de-un leu”

La sfărșitul lunii iulie și începutul lunii august 2013, în doar câteva zile, mai multe persoane au decedat în orașul prahovean Comarnic din cauza unor băuturi ieftine cumpărate de la o crâșmă din localitate.

Cauza decesului, intoxicație acută cu alcool metilic. Cele cinci victime consumau de regulă alcool la acel bar, iar simptomele și reacțiile acestora au fost aproape aceleași: probleme de vedere, spume la gură, transpirație etc.

După aproape opt ani de anchete și procese, pe 6 ianuarie 2021, birtașul în vârstă de 53 de ani a fost condamnat la trei ani și patru luni cu executare. El nu mai are voie să fie cârciumar timp de trei ani de la ispășirea pedepsei.

Inițial, Ion Bîrlică a fost trimis în judecată pentru omor din culpă și falsificare sau substituire de alimente. Magistrații au decis apoi să schimbe încadrarea juridică în omor calificat, dar apoi s-au sucit și l-au condamnat pentru prima acuzație.

Potrivit rechizitoriului, cârciumarul Bîrlică era cunoscut în localitate de foarte mult timp ca fiind un comerciant departe de a fi onest. Oferea spre vânzare prin punctele de lucru ale societății pe care o deține „băutură contrafăcută de ani de zile, totul pentru obținerea de profit, fără a-l interesa consecințele sau riscurile la care le are prezintă această activitate”, așa cum reiese din actele de la dosar.

Îndoia la greu băuturile fie cu apă, fie cu alte lichide. Avea clienți fideli pentru că dădea 100 de ml cu 1,20 lei, produsul fiind cunoscut sub denumirea „țuică de-un leu”. În iulie 2013 a comis eroarea care-l trimite după gratii.

A îndoit țuica slabă ieftină cu alcool metilic cumpărat pe piața neagră și a pus-o la vânzare. Patronul a făcut acest lucru, potrivit propriilor declarații date în fața instanței, după ce a observat că nu mai are băutură ieftină în magazin.

Godină: Dați-mi voie să nu-mi fie milă de putori, nespălaţi, beţivi, proşti îngrămădiţi pe care unii îi numesc «părinţii şi bunicii noştri»

În timpul anchetei a negat că ar fi călcat pe bec. După ce a fost pus la detectorul de minciuni, birtașul a recunoscut că a cumpărat cu 500 de lei de la o persoană din Ploiești un bidon de 20 litri de băutură spirtoasă neautentificată pe care a comercializat-o la barurile pe care le administrează.

Lichidul i-a fost adus acasă chiar de către vânzător, la adăpostul întunericului. Imediat a amestecat poșirca ce o avea la vâncare cu alcoolul metilic și și-a îmbiat clienții cu lichidul magic. Alcoolului metilic, în funcție de cantitatea consumată, poate produce orbirea ireversibilă ori decesul.

Când a auzit că clienții săi au început să cadă pe capete, a aruncat restul de băutură contrafăcută, astfel că atunci când polițiștii au ajuns la bar nu au mai găsit nimic care să-l incrimineze.

Bîrlică a fost trimis în judecată după doi ani de la decesul clienților săi și abia în 2017 a fost condamnat prima oară. Atunci a primit cinci ani cu executare și i s-a interzis să mai fie cârciumar tot pe o perioadă de cinci ani. De la moartea clienților, birtul său a fost numit de localnici „La Capelă”.

Mai mult, potrivit judecătorilor, patronul bodegii nu a manifestat nicio urmă de regret față de faptele săvârșite și nu a recunoscut niciuna dintre faptele săvârșite. A spus magistraților că doar că se simte „păcălit” de persoana de la care a cumpărat alcoolul.

Bîrlică și firma pe care o deține trebuie să plătească câte 8.000 de euro daune morale pentru fiecare dintre cei patru membrii ai unei familii în care au decedat doi oameni, tată și fiu. Daunele materiale se ridică la 20.000 de lei, iar cheltuielile de judecată la 5.500 de lei.

Sentința nu este definitivă, atât el, cât și rudele celor cinci persoane decedate au făcut apel zilele trecute.

Cu vânt din pupa, Vela a împins în Parlament un patron de birt și un chirurg controversat

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!