Procurorii DNA au anunțat pe 14 decembrie că au trimis-o din nou în judecată pe deputata PSD de Caraș-Severin, Luminița Maria Jivan. Ea își va preda mandatul zilele urmptoare pentru că nu a mai prins un loc de parlamentar la aceste alegeri.

Potrivit DNA, în timp ce era deputat și președinte al organizației județene a PSD, Jivan și-a folosit influența ori autoritatea de conducere în partid pentru a obține pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Luminița Jivan, alături de Florin Iordache și Feri Vaștag (Sursa foto: Facebook)

Alături de ea a mai fost trimis în judecată administratorul unei firme, AMM Construct 2015, pentru complicitate la infracțiunea de folosire a influenței ori autorității unei persoane care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Potrivit jurnaliștilor locali, imediat după declanșarea scandalului, AMM a fost vândută.

UMBRA BARONILOR pe drumurile județene din Caraș – Severin

Conform rechizitoriului, în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, în calitate de președinte a organizației județene a PSD, inculpata Jivan a promis omului de afaceri că îl va determina pe primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, să îi atribuie contractul de reabilitare a străzilor din oraș.

Afaceristul Valentin Armașu este judecat pentru spălare de bani și a candidat anul acesta la șefia Consiliului Județean Caraș-Severin și pentru un loc de deputat din partea Partidului Ecologist Român unde prim-vicepreședinte este depuatul Cătălin Rădulescu „Mitralieră”.

Anchetatorii susțin că Jivan i-a spus lui Armașu că se va prevala de ascendentul avut asupra primarului Torma, devenit martor în dosar, și în virtutea ierarhiei interne de partid și îl va determina să atribuie contractul societăților controlate de omul de afaceri.

Pe lângă funcția deținută în partid, inculpata s-ar fi bazat și pe faptul că ar fi contribuit la asigurarea finanțării lucrărilor ce urmau a fi făcute de primărie prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI).

Jurnaliștii și analiștii politici care-l susțin pe Dragnea au primit 10.000.000 de lei de la PSD

„Promisiunea inculpatei Jivan Luminița-Maria ar fi fost făcută în considerarea faptului că omul de afaceri s-ar fi obligat să ofere sume de bani organizației locale a partidului conduse de inculpată, respectiv ca același inculpat să finanțeze campanii locale de presă favorabile partidului politic având ca scop obținerea unor avantaje electorale”, se mai arată în comunicatul DNA.

Afaceristul Valentin Armașu a spus că dosarul este unul instrumentat politic și nu înțelege cum a fost ajutat de Jivan din moment ce firma lui era singura înscrisă la licitație. Dosarul ar fi fost făcut, a declarat el în campania electorală, de deputatul PSD Ion Mocioalcă, cel care a împins-o în politică pe Luminița Jivan.

În primăvara acestui an, ea a mai fost trimisă în judecată alături de mai mulți parlamentari PSD și funcționari publici susținuți de acest partid pentru angajări făcute pe bani și cu susținere politică. Mita cerută candidaților ajungea și în visteria PSD. Odată ajunși pe funcție, angajații își recuperau banii din șpăgile cerute transportatorilor la frontiera cu Ungaria.

Angajări cu pile și șpagă la Drumuri și Poduri. Banii ajungeau și în visteria PSD

Cele mai multe dintre persoanele trimise în jdecată au fost acuzate, pe lângă alte infracțiuni, și de folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată sau complicitate la această infracțiune.

Jivan și fostul senator PSD de Caraș-Severin, Ioan Narcis Chisăliță, au fost trimiși în judecată pentru că și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul D.R.D.P. Timișoara. Mita pentru cele cinci posturi a fost cuprinsă între 5.000 și 10.000 de euro de persoană.

Până la data emiterii rechizitoriului, organizațiilor județene PSD Arad și Caraș-Severin li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea și credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracțională descrisă mai sus. Procurorii nu au primit niciun răspuns.

Mânat de COVID-19, soțul unei deputate PSD a cerut bani de la guvernul PNL pentru site-urile sale de știri

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!