Skip to content

DIICOT m-a investigat timp de 15 luni fără să știu. Reclamanții, doi ziariști

Zilele acestea, doi jurnaliști ai cotidianului Libertatea au fost chemați la DIICOT din cauza unor articole care l-au deranjat pe un primar de sector, șef de partid. Detalii se găsesc pe internet. Dacă în cazul lor DIICOT s-a străduit să facă circ când unul dintre ei a fost chemat ca martor, în ceea ce mă privește s-a lucrat tiptil.

La începutul anului 2012 am publicat o serie de articole legate de matrapazlâcurile din Radio Reșița, parte a Societății Române de Radiodifuziune – SRR, condus pe atunci de Doru Dinu Glăvan, în prezent președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România –UZP, o organizație ce numără 3.300 de membri.

Departe de a fi o instituție în slujba cetățenilor, Radio Reșița era feuda familiei Glăvan și a defunctului Sorin Frunzăverde, fost ministru și președinte al Consiliului Județean Caraș- Severin.

În articole ca Frunzăverde FM, Pe undele Ayatolahhului Sorin Frunzăverde, Concurs cu gura-nchisă sau Amenințarea Fantomei am demonstrat jocuri de culise din SRR, încrengături politice și cheltuirea banului public pe excursii la schi în Austria, sub pretextul unor întâlniri bilaterale, ale fiicei lui Glăvan, angajată a Radio Reșița. În prezent, ea este consilier județean.

În timpul documentării am obținut și documente tipărite ce includeau schimburi de e-mailuri dintre Doru Dinu Glăvan și fiica sa, Oana Maria Cenan Glăvan, conversațiile celor doi scoțând la iveală putregaiul din SRR. Nu știu dacă a fost sau nu demarată o anchetă în ceea ce-i privește.

Supărați nevoie mare, cei doi Glăvan s-au dus cu jalba la parchet. Mai exact, la DIICOT Caraș-Severin unde m-au reclamat că aș fi intrat fără autorizație în e-mail-urile dumnealor.

Plângerea a fost înregistrată pe 29 februarie 2012 și timp de un an și trei luni am fost anchetat de DIICOT fără să am habar de acest lucru. Am aflat abia când am primit plicul. (Citiți rezoluția procurorului la finalul textului.) Ulterior, am aflat că doar într-o anumită etapă a anchetei penale ești invitat frumos să dai cu subsemnatul.

Glăvanii (foto) au cerut tragerea la răspundere a persoanei care a accesat în data de 14 februarie 2012, fără drept, adresa de e-mail a fiicei vătafului de la Radio Reșița. Și s-au gândit ei că eu aș fi răufăcătorul.

În motivarea plângerii, reclamagii au arătat că au constatat că „în ziarul „Jurnalul Național” a fost publicat un articol semnat de numitul Adrian Mogoș în care au fost inserate, fără drept, fragmente din corespondența petenților purtată prin gmail”.

Și procurorul Adrian Stamatin, șeful Birorului Teritorial Caraș-Severin al DIICOT, nu a stat pe gânduri, m-a luat în vizor și s-a pus temeinic pe treabă. A trimis adrese peste adrese încercând să afle dacă am penetrat, prin mijloace informatice, acea căsuța poștală. S-a chinuit degeaba pentru că furnizorii de comunicații electronice i-au răspuns că nu pot să-l ajute.

În vara lui 2012 a intrat în vigoare Legea 82 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Și procurorul și-a suflecat din nou mâinile. A cerut instanței, fără a avea niciun indiciu clar că am comis vreo infracțiune, să autorizeze o solicitare prin care să afle cine deține o adresă de IP. La o scurtă verificare pe net, aceasta aparține unei companii de telefonie mobilă.

Judecătorul i-a dat cu flit procurorului și a respins cererea. Așa că DIICOT a decis, în mai 2013, să-mi dea NUP – neînceperea urmăririi penale. „Considerăm că nu putem reține cu certitudine faptul că numitul Mogoș Adrian a fost cel care a accesat în data de 14.02.2012, fără drept, adresa de e-mail”.

„Vinovăția trebuie să se întemeieze pe probe certe, ori în cauză probele în acuzare, nu au un caracter cert, astfel încât se impune a se da eficiență regulii potrivit căreia orice îndoială este în favoarea persoanei acuzate”, scrie în documentul DIICOT.

Nu știu ce și cum o fi explicat procurorul-șef de birou Stamatin instanței, dar aceasta nu a permis DIICOT să ancheteze o tâmpenie. Urmarea a fost disjungerea cauzei pentru a căuta presupusul infractor. „Nu putem reține în sarcina numitului Mogoș Adrian săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 42 din legea 161/2003 și art. 195 C.p. (violarea corespondenței) Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.”

Art. 42 din legea 161/2003: „ (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută la alin. (1), săvârșită în scopul obținerii de date informatice, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârșită prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.”

Așadar, tatăl Glăvan și fiica erau puși pe fapte mari și își frecau mîinile de bucurie gândindu-se că voi sta ani buni după gratii. O anchetă întinsă pe 15 luni s-a soldat doar cu alte cheltuieli inutile pentru statul român. Citiți mai jos rezoluția procurorului Stamatin.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!
DIICOT CS