DNA: Funcția de director general la „Apele Române”, traficată pentru 500.000 de lei între un deputat și un fost parlamentar

Vicepreședintele PNL Iași, deputatul Corneliu Mugurel Cozmanciuc, un fost deputat și inginer de la „Apele Române” și un afacerist apropiat al acestei instituții au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA pentru trafic de influență. Dosarul a fost înregistrat la Curtea Supremă pe 23 februarie 2021.

Potrivit DNA, în perioada 4 – 27 noiembrie 2019, deputatul Cozmanciuc a pretins 500.000 de lei de la Vlad Marcoci, inginer în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”.

Cozmanciuc (stânga), deputa PNL. Marcoci, fost deputat PSD/PNL

Procurorii susțin că pentru această sumă deputatul a lăsat să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri.

Polițist de la Anticorupție, judecat pentru mita primită de la un comisar-șef din cadrul Serviciului Permise Auto

În acea perioadă, ministrul Mediului era Costel Alexe, șeful PNL Iași și actual președinte al Consiliului Județean Iași. Alexe este urmărit penal de procurorii DNA pentru că în perioada cât a fost ministru ar fi luat mită 22 de tone de tablă de la reprezentantul unui combinat siderurgic. Tabla ar fi ajuns la o firmă administrată de un apropiat al ministrului.

DNA susține că suma de 500.000 de lei pentru numirea unui nou director general trebuia dată în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean. El a fost arestat și trimis în judecată alături de fostul director general al „Apelor Române” pentru dare, respectiv luare de mită.

Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece la data de 21 ianuarie 2020 a fost numită o altă persoană în funcția de director general al ”Apelor Române”.

Cozmanciuc are 43 de ani, este deputat din 2012 și va fi judecat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. În acest dosar, Vlad Marcoci a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, iar afaceristul Sorin Emanoil Ciufudean, de instigare la cumpărare de influență.

Directorul austriac al unei companii din Linz a recunoscut că a dat milioane de euro mită oficialilor români

Vlad Marcoci a fost deputat de Neamț în legislatura 2012 – 2016. A intrat în parlament pe listele PSD, dar spre finalul mandatului, în aprilie 2016, a sărit în barca PNL. Marcoci a mai avut diferite funcții importante: președintele CJ Neamț, prefect de Neamț și vicepreșdinte PSD la nivel național.

Așa cum am precizat, Sorin Emanoil Ciufudean a fost trimis în judecată, într-un alt dosar, pentru dare de mită, alături de fostul director general al ”Apelor Române”, Victor Sandu, acuzat de luare de mită.

Curtea de Apel Bacău a decis arestarea celor doi în august 2020, dar după două luni s-a luat măsura controlului judiciar.

Anchetatorii aveau date că în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, directorul general Victor Sandu a pretins mai multe sume de bani de Ciufudean în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.

Fostul director general este acuzat că a primit mită 4.830.464 lei, bani care au fost virați de una dintre firmele afaceristului în conturile a două firme controlate de un apropiat al lui Victor Sandu.

Mită de peste un milion de euro la Apele Române. Fost director general, sub control judiciar

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!