Doi ani și patru luni de închisoare cu executare pentru o șpagă de 50 de lei

Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus pe 6 martie 2019 condamnarea unui șofer profesionist la doi ani și patru luni de închisoare cu executare pentru că a dat mită 50 de lei unor agenți de la Poliția Locală.

Inculpatului i s-a aplicat pedeapsa complementară a publicării hotărârii definitive de condamnare într-un cotidian național.

Ionel Vlaicu are 61 de ani, 10 clase și lucrează șofer profesionist.

În octombrie 2016 a intrat cu autoutilitara de serviciu pe o stradă din zona centrală a municipiului Târgu Mureș unde era interzisă circulația unor astfel de autovehicule.

Un polițist local l-a observat și a început să facă fotografii pentru a avea probe.

Agentul de Poliție Locală i-a solicitat talonul mașinii.

„Șefule ia talonul că mă grăbesc la încărcat”, i-ar fi zis șoferul.

Polițistul local a declarat în timpul anchetei că i s-a părut suspectă această afirmație.

Când a deschis certificatul de înmatriculare, a observat în interior o bancnotă de 50 de lei.

L-a avertizat pe șofer că „este dare de mită”.

Conform sentinței, inculpatul i-ar fi spus că așa se întâmplă în toată țara.

Apoi, văzând că polițistul local va sesiza fapta superiorilor săi, și-a schimbat poziția spunând că a dat banii din greșeală.

Vlaicu a explicat că banii erau acolo din întâmplare pentru că plătise anterior niște taxe.

Le-a cerut agenților de la Poliția Locală să nu-i facă rău, să uite discuția, pentru că are și el copii.

Cinstea s-a trezit instantaneu în polițistul local care și-a chemat în ajutor un coleg.

Acesta a adus repede un martor, un taximetrist din zonă, și și-a sunat șefii care au anunțat Parchetul.

„Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – DGA, împreună cu procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș s-au deplasat la acea locație și au constatat faptul că susnumitul a oferit cu titlu de mită suma de 50 de lei unui agent de poliție din cadrul Poliției Locale Târgu Mureș, pentru a nu-i aplica măsurile legale”, se arată într-un comunicat al DGA.

Judecătorii din prima instanță au apreciat că materialul probator nu este suficient de convingător pentru a demonstra că inculpatul a acționat în condiții care să întrunească elementele constitutive ale infracțiunii de dare de mită și l-au achitat.

Parchetul a declarat apel împotriva sentinței din martie 2018 a Tribunalului Mureș.

Procurorii au considerat că declarațiile date de Ionel Vlaicu sunt nesincere și cei 50 de lei au fost oferiți ca mită pentru a nu fi sancționat.

Ei au atras atenția judecătorilor de la Curtea de Apel Mureș că bărbatul mai avusese probleme cu legea.

Ionel Vlaicu a fost condamnat definitiv în 2015 pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului

Cum darea de mită s-a produs în timpul perioadei de încercare, judecătorii au considerat că șoferul trebuie să fie condamnat la închisoare cu executare.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.