Procurorii militari din Direcția Națională Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a trei colonei, doi căpitani și a unui plutonier-adjutant din Jandarmerie pentru trucarea unui concurs.

Alături de ei vor mai fi judecate și alte două foste cadre militare, se arată într-un comunicat al DNA din 3 ianuarie 2022.

Colonelul Petruț – Daniel Rușanu (foto), inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu.

Rușanu ar fi intervenit în 2010 să-și angajeze soția ca subofițer la Jandarmerie după ce aceasta picase la proba fizică, scria Adevărul.

Radu – Gabriel Todoran este colonel în rezervă și la data faptelor era șeful Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Va fi judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

Al treilea colonel trimis în judecată este Valerică Guriță, adjunct al inspectorului-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui. El a fost acuzat de aceleași infracțini ca Rușanu.

Pe 18 august 2021, col. Guriță (foto) a fost condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani.

El și alți colegi au fost implicați în falsificarea datelor unui accident rutier produs de o autospecială a Jandarmeriei.

Potrivit DNA, în perioada martie – aprilie 2021, două foste cadre militare, Marian Corcodel și Gigliola – Nicoleta Roşu, împreună cu col. Rușanu, au constituit un grup infracțional organizat în vederea fraudării unor concursuri organizate de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Col. Marian Corcodel a fost șeful Bazei de Administrare și Deservire (B.A.D.) a Jandarmeriei Române. În iulie 2020, el a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la camătă, delapidare în formă continuată și complicitate la delapidare în formă continuată. Maiorul Gigliola – Nicoleta Roşu a lucrat în aceeași unitate a Jandarmeriei.

Concursurile din perioada martie-aprilie 2021 erau pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă prin trecerea subofițerilor și a maiștrilor militari în corpul ofițerilor. La această grupare, conform rechizitoriului, au aderat și ceilalți inculpați.

Col. Todoran avea și funcția de președinte al comisiei de concurs fiind și cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs și rezultatele corecte.

Plutonierii Viorel Călin Lefter, Ionuț Stănică și Silvia-Florentina Mezdrea au intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte. Doar primii doi au reușit, susțin procurorii militari, să fraudeze concursul fiind avansați la gradul de căpitan. Plutonierul-adjuntant Mezdrea nu a reușit.

„Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de anulare a ordinelor prin care s-a dispus trecerea în corpul ofițerilor a inculpaților Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț”, se mai arată în comunicatul DNA.

Căpitanul Lefter va fi mai sărac pentru că în cazul în care va fi condamnat va trebui să restituie salariile încasate ca ofițer în cadrul Bazei de Administrare și Deservire (B.A.D.) a Jandarmeriei Române. Lefter este judecat pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu.

Pentru aceleași infracțiuni va fi judecat și colegul său cpt. Stănică, ofițer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, și plt.adj. Silvia – Florentina Mezdrea. Potrivit Newsweek, subofițerii ar fi plătit 6.000 de euro pentru a deveni ofițeri.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!