„În perioada anilor 2016 – 2018, liderul unei grupări infracționale ar fi a acordat împrumuturi cu dobândă unor persoane, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare între 5% și 40%. În activitățile infracționale de recuperare a sumelor împrumutate și a dobânzilor percepute, liderul grupării l-ar fi implicat și pe fiul lui, minor la momentul constituirii grupării infracționale.”

„La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău au fost conduse 4 persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului, acces ilegal la un sistem informatic, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și instigare la mărturie mincinoasă, fapte prevăzute şi pedepsite Codul penal.”

Așa arată comunicatul Poliției Române din 11 martie 2019. Interesant este că Biroul de Presă nu menționează că două dintre cele patru persoane sunt polițiști.

Nu este prima oară când șefii din Poliția Română ascund în comunicatele de presă faptul că subalternii lor sunt arestați sau cercetați penal.

În acest caz, unul dintre polițiști fost arestat, iar pentru altul s-a luat măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT Bacău au dispus pe 11 martie reținerea pentru 24 de ore a lui Viorel Untea și Mugur Bărănceanu pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă în formă continuată, şantaj, dare de mită, instigare la participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată și instigare la mărturie mincinoasă.

Mugur Bărănceau este agent principal șef de poliție în cadrul Formațiunii Investigații Criminale din cadrul Poliției oraşului Comănești, județul Bacău.

Procurorii aveau suspiciunea că începând cu anul 2016, Untea, fiul său pe atunci minor, și polițistul Bărănceanu au constituit o grupare infracțională specializată în săvârșirea unor infracțiuni de camătă, șantaj, de corupție, contra înfăptuirii justiției, contra siguranței și integrității datelor informatice și a unor infracțiuni de serviciu.

Liderul grupării era Viorel Untea care, spun procurorii, avea și banii necesari pentru a acordapersoanelor interesate împrumuturi cu dobândă cuprinsă între 5 și 40%.

Polițistul Mugur Bărănceanu avea rolul de a asigura protecția grupării, accesul la informații și influența liderului grupării asupra unor lucrători de poliție din cadrul Poliției oraşului Comănești, mai arată procurorii.

În ianuarie 2018, Untea și fiul său l-au bătut pe un bărbat care luase un împrumut de la ei. În timp ce acesta intenționa să urce în mașină l-au lovit de mai multe ori cu portiera peste față. Victima a avut nevoie de 14 – 16 zile de îngrijiri medicale.

Ca să scape de urmările acestui scandal, în aprilie 2018, Untea a instigat o persoană să facă afirmații mincinoase cu ocazia audierii acesteia ca martor, potrivit comunicatului.

Tot în aprilie 2018, el a oferit prin intermediul polițistului Bărănceanu o sumă de bani unui alt polițist pentru ca acesta să dea o soluție de netrimitere în judecată în cazul agresiunii din aprilie, în ciuda dovezilor din dosar, susțin anchetatorii.

Manuel Victor Mihu este agent de poliție în cadrul Poliției oraşului Comănești și organ de cercetare penală în cauza penală care înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești.

Cămătarul nu s-a oprit aici. Untea a cerut polițistului Bărănceanu să intre în bazele de date ale Poliției și să-i dea informații nepublice despre autovehicule și proprietarii acestora.

Pe 11 martie 2019, procurorii DIICOT au efectuat 11 percheziții domiciliare și una la Poliție, ocazie cu care au fost ridicate sumele de 175.910 euro, 34.800 lei și 720 lire sterline.

A doua zi, pe 12 martie, magistrații Tribunalului Bacău au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Untea și a polițistului Bărănceanu.

Celălalt polițist, Manuel Victor Mihu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile de către procurorii DIICOT.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.