Falși oficiali francezi au cerut 80 de milioane de euro pentru eliberarea unor prizonieri ISIS inexistenți

Trei imigranți francezi din Israel au cauzat un grav incident diplomatic între statul care i-a adoptat și Franța.

Ei au fost arestați în martie 2019 și așteaptă să fie judecați.

Conform Times of Israel, cereau bani unor guverne africane și organizații internaționale pentru eliberarea unor persoane răpite de ISIS.

În realitate, nu exista nicio victimă.

Încă din 2015, un individ care se dădea ministrul de Externe al Franței Jean-Yves le Drian a început să contacteze șefi de state din Africa, ambasadori, clerici și oameni de afaceri.

Le cerea să ajute Franța să plătească recompensa cerută de ISIS și alte grupări teroriste din Siria pentru a elibera cetățeni francezi.

În unele cazuri, atunci când folosea Skype, persoana respectivă își punea pe față o mască din silicon identică cu fața ministrului francez.

Captură din timpul unui apel prin Skype. Escrocul avea o masscă identică cu fața ministrului francez de Externe

Chiar dacă escrocheria durează de câțiva ani, abia în ultimele luni poliția franceză și cea poloneză au reușit să aresteze câțiva suspecți.

Pe 14 februarie 2019, în cadrul emisiunii TV „Envoyé Spécial” a fost descrisă modalitatea prin care suspecții au primit 80 de milioane de euro.

La două săptămâni de la difuzarea anchetei jurnalistice, autoritățile israeliene au arestat patru suspecți în localitatea Netanya.

„Acest caz are repercusiuni diplomatice și este unul sensibil”, a declarat în fața judecătorilor un reprezentant al Poliției israeliene.

Pe 29 martie 2019, ministrul de Externe Jean Yves le Drian (foto) le-a spus jurnaliștilor francezi că este impresionat de modul de acțiune al escrocilor, dar oricine îi fură identitatea va merge la închisoare.

(Sursa foto Francois Destoc / Le Telegramme Lorient)

Trei israelieni au fost puși sub acuzare până acum: Freddy Jami, 47 de ani din Netanya; David Eliash, 37 de ani din Herzliya și Shmuel Ben Simon, 37 de ani din Netanya.

În februarie 2019, Jami a pretins că este directorul de cabinet al ministrului francez, iar un altul, neidentificat până în prezent, s-a dat drept ministrul însuși.

Pe 25 și 26 februarie, Jami l-ar fi sunat pe directorul unei organizații non-profit din Franța și i-a spus că are nevoie urgentă de ajutor pentru a elibera cetățeni francezi răpiți în Siria.

I-a mai spus că banii trebuie plătiți printr-un intermediar și că nu trebuie să facă public faptul că guvernul francez plătește recompense.

A solicitat între două și patru milioane de euro care urmau să fie virați într-o bancă din Hong Kong.

Avocatul lui Jami a declarat pentru sursa citată că clientul său nu a participat la nicio fraudă, doar că a însoțit un prieten în apartamentul din care se făcea escrocheria.

Nu este prima dată când Freddy Jami a fost arestat. În urmă cu mai bine de zece ani el a fost suspect în dosarul în care anchetatorii israelieni îl cercetau pe Asi Abutbul temutul șef mafiot din orașul Netanya.

Abutbul execută în prezent o pedepasă de 18 ani de închisoare.

Jami a avut doar un rol minor în rețeaua mafiotă, fiind doar un intermediar care strângea banii din taxele de protecție.

Această escrocherie este doar una dintre multele puse la cale de imigranții francezi în Israel.

Peste 80.000 de francezi au emigrat în Israel începând cu 1989 și nu există statistici câți dintre ei sunt infractori și care este impactul activităților lor ilegale asupra economiei israeliene.

Surse din comunitatea imigranților francezi au declarat jurnaliștilor de la The Times of Israel că sunt aproximativ câteva sute de „șefi” implicați în fraudă și cîteva mii de tineri care lucrează pentru ei.

Procesul va începe pe 12 iunie.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.