Skip to content

Falsuri cu apă potabilă. Primar, judecat pentru un prejudiciu de aproape 2.000.000 de euro

Un fost primar PSD a fost trimis în judecată pe 28 aprilie 2021 pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Practic, el a măsluit, printre altele, și probe de apă potabilă pe care le-a dus Direcția de Sănătate Publică.

Potrivit DNA, Marin Puchin a depus, în perioada 2010 -2011, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe înscrisuri false cu privire la lucrările din cadrul proiectui finanțat din fonduri europene „Alimentare cu apă, canalizare și epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni, jud. Vâlcea”, lucrări efectuate de S.C. Vicexpert S.R.L. din Râmnicu Vâlcea.

Printre aceste documente se numărau: situații de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuție, declarații de cheltuieli, procesul-verbal de recepție al terminarea lucrărilor, autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă etc.

România și Ungaria, campioane în investigațiile OLAF privind fondurile europene

Anchetatorii arată că autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă a fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea.

„Concret, apa recoltată din puțurile forate care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare conținea amoniu peste limitele normale. Pentru a obține probe curate, inculpatul Puchin Marin a mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea”, se arată într-un comunicat al DNA.

O parte dintre documentele de mai sus i-au fost puse la dispoziție edilului de alți inculpați din acest dosar: Adriana Mioriţa Dinu și Marin Rada, reprezentanții unei societăți comerciale, și Ion Dina, diriginte de șantier. Cei trei sunt acuzați de complicitate la infracțiunile comise de fostul primar Marin Puchin.

Comisar-șef de la Rutieră, afaceri ilegale în transporturi și cu fonduri europene

Procurorii susțin că prin aceste manevre, inculpații au obținut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Numele Adrianei Miorița Dinu figurează și într-un alt dosar de fraudare a fondurilor europene pe când era angajată a firmei Vicexpert SRL din Vâlcea. Ea a fost condamnată în 2018 la an și șase luni închisoare cu suspendare.

Obiectivul acelui proiect a fost construirea de către Vicexpert unui centru de afaceri pe o suprafață de aproape 1.120 mp într-o localitate limitrofă municipiului Râmnicu Vâlcea. Patronul firmei a fost și el condamnat.

Primarul Puchin a contestat prejudiciul în instanță. În iunie 2017, Curtea de Apel Pitești a decis să reducă prejudiciul la cca. 87.000 de euro, dar atât AFIR, cât și Primăria au făcut apel.

Curtea Supremă a decis la începutul lui decembrie 2020 ca recursurile să fie suspendate până la finalizarea anchetei DNA, investigație care tocmai s-a încheiat.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!

Coordonatorul Comisiei pentru fonduri europene din PNL, trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene