Vicepreședintele PNL Iași și director la Apele Române, autointitulatul „animal politic, Petru Avram a ajuns pe mâna justiției. El a devenit cunoscut pentru că a facilitat angajarea în instituție ca inginer a unei tinere chelnerițe fără pregătire la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, instituție ce ține de Administrația Națională Apele Române.

Procurorii DNA au dispus pe 26 aprilie 2021 efectuarea urmăririi penale față de mai mulți suspecți în legătură cu angajarea fictivă a două persoane la Primăria comunei sucevene Vatra Moldoviței cu scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la „Ape”.

DNA: Funcția de director general la „Apele Române”, traficată pentru 500.000 de lei între un deputat și un fost parlamentar

Unul dintre cei anchetați este primarul PNL din Vatra Moldoviței, Virgil Saghin (foto). El este acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul.

Aceleași infracțiuni le-ar fi comis și actualul viceprimar PNL, Gabriel Niga, care la data comiterii faptei era primar. Niga este coleg de partid cu „animalul politic” Petru Avram, director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.

Avram, lider al PNL Iași și consilier județean, este cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul. Un alt oficial care dă cu subsemnatul în fața procurorilor este Ana Boca, secretar general al primăriei Vatra Moldoviței.

Toți au conlucrat pentru ca „fata de la Ape”, Simona-Elena Iancu, să fie angajată la primărie și apoi să detașată la Apele Române. Ea a devenit colegă cu „pensionarul de la Ape”, Stelian Mețler, angajat prin același circuit.

Acesta a lucrat la Inspecția Muncii de unde s-a pensionat. Proaspăt pensionar, s-a plictisit acasă, așa că s-a gândit că nu ar strica să mai muncească. Tot la Apele Române. De ce? Fiul său, Constantin Mețler, este director general adjunct al Administrației Naționale Apele Române unde a ajuns de la Inspectoratul Teriotorial de Muncă București.

Stelian Mețler și fiul său, Constantin Mețler

Conform DNA, la data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcția de administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței. Șase zile mai târziu a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași .

Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea ei la primărie a fost una fcitivă, toți actorii implicați în proces cunoscând acest lucru. Pentru angajări fictive, Liviu Dragnea, căruia instanța i-a respins astăzi liberarea condiționată, stă încă la închisoare.

Angajarea tinerei chelnerițe la primărie a fost doar rezultatul unor favoruri, funcția urmărită de la început fiind cea de inginer ABA „Prut-Bârlad” Iași. Simultan cu angajarea la primărie au început demersurile pentru detașare, în condițiile în care „experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea”, potrivit comunicatului DNA.

Petru Avram și Simona Iancu

O schemă similară a fost pusă în aplicare și atunci când Stelian Mețler, tatăl directorului general adjunct, a fost angajat.  Pensionarul a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței.

La data de 1 iulie 2020, a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași. După detașare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Mețler Stelian la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea pentru a-i asigura confortul profesional dorit, susțin procurorii.

Simona Elena Iancu și Stelian Mețler sunt anchetați pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Până în prezent, și prim-ministrul și ministrul Mediului s-au bătut cu pumnii în piept că vor analiza situația, că vor trimite controale peste controale.

Mită de peste un milion de euro la Apele Române. Fost director general, sub control judiciar

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!