Skip to content

FBI: Românul supranumit „Virus” a fost extrădat din Columbia pentru a fi judecat în SUA

Mihai Ionuț Păunescu „Virus”

Biroului Federal de Investigații (FBI) din New York a anunțat că Mihai Ionuț Păunescu, zis „Virus”, a fost extrădat din Columbia în SUA pentru a fi judecat cu privire la administrarea unui serviciu de găzduire de mare securitate (Bulletproof Hosting) care le-a permis infractorilor cibernetici să distribuie Virusul Gozi, unul dintre cei mai distructivi viruși informatici financiari din istorie.

Virusul a fost creat de  cetățeanul rus Nikita Kuzmin împreună cu un leton pe nume Deniss Calovskis, zis „Miami”. „Virus” s-a alăturat celor doi dezvoltând găzduirea care permitea operațiuni computerizate anonime pentru răspândirea virusului și furtul de identități. În total, cei trei au ajutat la sustragerea a aproximativ 25.000.000 de dolari din conturi bancare, informează infobae.com.

Păunescu ar fi comis și alte infracțiuni cibernetice, cum ar fi distribuirea de programe malware, inclusiv „Troianul Zeus” și „Troianul SpyEye”, inițierea și executarea de atacuri DDoS și transmiterea de spamuri.

SUA: Bandă de români, prinsă de FBI după ce a jefuit temple hinduse și budiste

Arestat în România

„Virus” a fost arestat inițial în România în decembrie 2012 și eliberat pe cauțiune, iar anul trecut a fost arestat din nou în Columbia, la cererea Statelor Unite. Când a fost arestat Păunescu în România, în locuința lui au găsite computere de ultimă generație și 300.000 de dolari

Românul a compărut luni, 18 iulie, în fața judecătorilor americani. Magistrații au decis ca acesta să nu fie judecat în libertate.

„Se presupune că Mihai Ionuț Păunescu a gestionat un serviciu de găzduire de mare securitate (Bulletproof Hosting) care le-a permis infractorilor cibernetici din întreaga lume să răspândească virusul Gozi și alte programe malware și să comită numeroase alte infracțiuni cibernetice. Serviciul său de găzduire a fost conceput special pentru a permite criminalilor cibernetici să rămână ascunși și anonimi în fața forțele de ordine. Chiar dacă inițial a fost arestat în 2012, Păunescu va fi tras la răspundere într-o sală de judecată din SUA. Acest caz demonstrează că vom lucra cu partenerii noștri de aplicare a legii aici și în străinătate pentru a urmări infractorii cibernetici care vizează americani, indiferent de cât timp durează”, a declarat procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al New York-ului, Damian Williams.

Român, zece ani pentru șantajarea unei milionare din SUA. Unul dintre partenerii săi, căutat de FBI

Virusul Gozi

Virusul Gozi este un cod de computer rău intenționat sau „malware” care sustrage informații personale despre contul bancar, inclusiv nume de utilizator și parole, de la utilizatorii computerelor afectate.

Acest virus a infectat peste un milion de computere în întreaga lume, printre care cel puțin 40.000 de computere din Statele Unite, inclusiv computere aparținând Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu („NASA”), precum și computere din Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia, Turcia și alte țări provocând pierderi de zeci de milioane de dolari persoanelor, întreprinderilor și entităților guvernamentale.

Odată instalat în computer, virusul Gozi – care a fost conceput intenționat pentru a fi nedetectat de software-ul antivirus – colecta informații personale despre contul bancar, inclusiv nume de utilizator și parole. Aceste date au fost apoi transmise la diferite servere controlate de infractorii cibernetici care au distribuit acest virus. După sustragerea datelor, infractorii foloseau informațiile pentru a transfera fonduri din conturile bancare ale victimelor în cele personale.

Mihai Ionuț Păunescu, în vârstă de 37 de ani, din București, este acuzat de complicitate la săvârșirea de intruziuni informatice, infracțiune care atrage o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, de complicitate la comiterea de fraude bancare, care presupune o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare, și de complicitate la comiterea de fraude electronice, care presupune o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, informează Departamentul de Justiție al Statelor Unite.

Dosarele FBI: Asasinarea profesorului Ioan Petru Culianu