Fost inspector școlar general, condamnat de două ori la muncă în folosul comunității la Inspectoratul Școlar pe care l-a condus

Fostul inspector școlar general din Tulcea, condamnat în 2016 pentru escrocherii la Bac, a fost prins cu falsuri într-un proiect cu fonduri europene.

În iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dumitru Damian, inspector școlar general pentru instigare la abuz în serviciu.

Împreună cu el au mai ajuns în fața judecătorilor două profesoare: Mariana Gabi Costache pentru abuz în serviciu și Greta Gianina Samoilă pentru abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale.

La examenul de Bacalaureat din august 2014, Dumitru Damian a determinat-o pe Costache, profesor corector la disciplina Geografie,  să acorde nota 8 unei candidate.

Eleva făcuse în prealabil, în cuprinsul lucrării, semne distinctive pentru recunoașterea identității sale. Cuvântul „munte” trebuia scris într-o frază în care nu avea ce să caute.

Candidata știa atât de bine geografia încât a scris în lucrare că Franța este oraș.

„În cuprinsul acestei teze, în partea de jos a paginii a doua, figurează cuvântul munte barat cu o linie orizontală, inserat în următoarea frază: Două elemente pentru a demonstra faptul că orașul (sic!) Franța munte reprezintă una dintre metropolele cu funcție culturală și turistică”, se arată în sentința Curții de Apel.

Aceeași solicitare a făcut-o și lui Samoilă Greta Gianina, primul profesor corector, care a modificat personal răspunsurile candidatei în așa fel încât să îi poată fi acordată nota 8.

În timpul procesului, Damian a declarat că a primit un telefon anonim pentru a ajuta o elevă care, dacă nu primea nota 8 la Bac, la Geografie, ar fi comis un gest necugetat. Iar el, milos din fire, s-a oferit să ajute.

La începutul lui ianuarie 2016, ministrul Educației l-a suspendat din funcție pe Dumitru Damian.

În mai 2016, Curtea de Apel Constanța l-a condamnat definitiv pe Damian la 2 ani și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani.

Profesoara Costache a primit aceeași pedeapsă ca inspectorul școlar general, iar Samoilă, cu patru luni mai mult.

Ironia face că judecătorii le-au dat și 80 de zile de muncă în folosul comunității care trebuiau efectuate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea sau în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Tulcea.

În aprilie 2019, procurorii DNA l-au trimis în judecată din nou pe Dumitru Damian pentru fals în declarații și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Fostul inspector școlar general din Tulcea a semnat cu anchetatorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

Înainte de rămânerea definitivă a sentinței la Curtea de Apel, în cursul anului 2016, Damian a a depus la Ministerul Educației Naționale mai multe documente în cadrul proiectului „Consiliere și Oportunitate de Reintegrare și Acces Liber la Educație (CORAL)”, finanțat cu fonduri europene.

Printre documente, exista și o declarație falsă prin care atesta în mod mincinos că o persoană fusese angajată în mod legal în cadrul proiectului ca expert în educație – profesor de limba engleză și profesor de tehnologia informației și comunicațiilor.

De fapt, acea persoană nu deținea diplomă de licență sau alte calificări din care să reiasă că avea dreptul să predea acele discipline.

În prezența avocatului, inculpatul Damian Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii i-au propus acum 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Din nou, el va trebui să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunității la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea sau la Primăria Tulcea – Direcția de Asistență și Protecție Socială.

Interesant este că procurorii DNA au cerut închisoare cu suspendare, dar conform deciziei penale nr. 567/13.05.2016 a Curții de Apel Constanța perioada de încercare pentru Dumitru Damian este de trei ani.

Perioadă care nu a trecut.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.