Fost vicepreședinte ANAF, trimis în judecată pentru o mită de 2.500.000 de euro

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Șerban Pop, fost vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF, pentru luare de mită.

În perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, Șerban Pop a pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, potrivit unui comunicat de presă al DNA din 4 decembrie 2019.

Din această sumă a primit doar 2,5 milioane în patru tranșe, banii fiind depuși în conturile unor companii offshore pe care fostul șef ANAF le controla prin interpuși.

Mita a fost primită pentru îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unui act administrativ dedicat omului de afaceri și legat de o tranzacție încheiată între compania afaceristului și o societate de stat.

Prin actul administrativ s-ar fi restituit către firma omului de afaceri TVA în valoare de 62, 3 milioane de euro.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasați de firma omului de afaceri ar fi fost transferați într-un cont deschis la o bancă din Ungaria.

De aici, banii ajungeau la două firme offshore controlate de același om de afaceri.

Din conturile acestor firme, 2.500.000 euro au fost transferați mai departe în conturile unor alte firme offshore din Cipru controlate prin intermediari de fostul vicepreședinte ANAF.

Procurorii au insituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de inculpat, precum și poprirea asupra sumelor de bani prezente și viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului până la concurența sumei de 2.500.000 euro.

În 2017, Pop a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, iar omul de afaceri Horia Sima a primit patru ani pentru cumpărare de influență.

În același dosar, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost achitată pentru luare de mită.

În 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu 230.000 de euro pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri.

Acum câțiva ani am publicat articolul Rețeaua lui Șchiopu, protejată de DIICOT în care am arătat cum a ajuns un anonim și prietenii lui bancheri  să controleze industria cuprului din România, dar și ce legături avea cu controversați oameni de afaceri ruși. 

Directorul austriac al unei companii din Linz a recunoscut că a dat milioane de euro mită oficialilor români

Dosar DNA: Șpagă de 6,3 milioane de euro la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Fostul șef ANAF, Sorin Blejnar, condamnat definitiv pentru o mită de 2,9 milioane de euro

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.