Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis pe 10 octombrie că poate începe procesul pe fond în dosarul în care foşti şefi ai Jandarmeriei au fost trimişi în judecată pentru represaliile din timpul protestului din 10 august 2018.
Judecătorii militari au respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii col. Laurenţiu Valentin Cazan, col. (r) Gheorghe Sebastian Cucoş și col. (r) Cătălin Ionuţ Sindile. Ei au fost trimiși în judecată în 2023 de procurorii Secţiei Militare a Parchetului General după ce 312 persoane au depus plângere penală. Acestea se vor constitui părți civile în proces. ►►► Jandarmeria ține încă la secret documentele prin care s-a planificat și executat intervenția din 10 august
Cucoş a fost şeful Jandarmeriei Române, Cazan era adjunct în Jandarmeria Capitalei, în prezent fiind simplu ofiţer, iar Sindile era, în timpul protestului din 10 august, prim adjunct al şefului Jandarmeriei Române. Toți trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar Cazan şi pentru fals intelectual după ce a întocmit un raport în care menționa că prefectul municipiului Bucureşti ar fi aprobat intervenţia în forţă, o minciună ordinară.
Alți ofițeri și subofițeri din Jandarmeria București sunt inculpați în acest dosar: col. (r) Laurenţiu Ciobanu Cristian, fost comandant de batalion, col. Răzvan Cătălin Popescu, col. Marian Ion Zăvoianu, lt.col. Adrian Costel Dumitru, mr. Luca Moldoveanu, cpt. Marius Daniel Mihai, plt. adj. (r) Alin Belecciu, plt. maj. Marian Cristian Bîrsan, plt. adj. Cristian Bolat, plt. adj. şef George Buzatu, plt. adj. Florea Carmocanu, plt. adj. şef (r) Bardahan Pavel Custrin şi plt. maj. (r) George Constantin Zamfir. Ei vor fi judecați pentru purtare abuzivă sau complicitate la această infracţiune.
Procurorii militari au stabilit că în data de 10 august 2018, la ora 23.11, Cazan, Cucoș și Sindile şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine să disperseze zecile de mii de protestatari adunați în Piața Victoriei.
►►► Legăturile lui Sindile, șeful Jandarmeriei, cu PSD
Faptele lor au avut drept consecinţe îngrădirea libertăţii de întrunire şi a dreptului la integritate fizică şi psihică a manifestanţilor prezenţi în Piaţa Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituţia României şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În plus, 433 de persoane au suferit de pe urma intervenției jandarmilor, vindecarea lor necesitând și până la 50 de zile de îngrijiri medicale.
Jandarmii nu au acţionat doar împotriva persoanelor care se manifestau violent, ci şi împotriva manifestanţilor paşnici care constituiau marea majoritate a protestatarilor. Forțele de ordine au folosit 63 de grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartuşe de calibru 38 mm şi 40 mm, de asemenea cu efect iritant lacrimogen, opt pulverizatoare de capacitate mărită şi 168 pulverizatoare de mână. În acest dosar, doi jandarmi au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. Tribunalul Militar Bucureşti va fi instanța care va da o primă sentință.
Costin Georgescu, fost director al SRI, susținea că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei seamănă izbitor de mult cu Mineriada din 13-15 iunie 1990. „Totul pare să fi fost pus la punct. Jandarmii ştiau cine sunt derbedeii şi de ce sunt în stare. I-au lăsat să-şi facă mendrele, pentru că trebuia să iasă scandal. Mulţi dintre ei au fost chiar puşi să acţioneze violent pentru a justifica, oarecum, intervenţia în forţă, la fel ca în 1990. Numai că atunci ordinea a fost făcută de mineri, nu de jandarmi. Nu mă aşteptam ca aşa ceva să se mai întâmple după aproape 30 de ani de democraţie, la o aşa punere în scenă din partea Jandarmeriei“, declara Georgescu.