Un fost caporal-șef (n.r. – echivalentul în România este caporal clasa a II-a) al Legiunii Străine a fost condamnat pe 24 noiembrie 2020, la cinci ani de închisoare pentru trafic de arme.

Românul are 37 de ani și fusese înainte de a pleca în Legiunea Străină angajat în Jandarmeria Română. El va sta trei ani după gratii, ceilalți doi fiind cu suspendare, și va trebui să plătească o amendă de 20.000 de euro, potrivit Le Figaro.

El a fost reținut pe 29 iunie 2013, pe când era cantonat la Aubagne (Bouches-du-Rhône), împreună cu alți doi legionari, toți fiind îmbrăcați în uniforma militară.

Aveau asupra lor 12 pistoale-mitralieră Škorpion de producție cehă (foto) și urmau să le vândă unor indivizi care trecuseră prin penitenciar pentru infracțiuni legate de droguri.

Cumpărătorii armelor, un diriginte de șantier și un bucătar deja condamnați pentru trafic de droguri, au fost condamnați la cinci ani de închisoare, inclusiv doi ani cu suspendare și amenzi de 5.000 de euro, respectiv 7.000 de euro.

Pe de altă parte, alți șapte legionari au ajuns după gratii. Toți au primit pedepse de până la trei ani de închisoare în septembrie 2020 în urma unei decizii a judecătorilor din Marsilia. Românul este al optulea.

Înainte de flagrantul făcut în parcarea unui supermarket aflat între Marsilia și Aix-en-Provence, anchetatorii francezi interceptaseră încă din martie 2013 mesaje codificate dintre cei trei legionari.

Astfel au putut dovedi că aceștia sunt implicați în traficul de arme. Între timp, românul s-a reorientat profesional și, înainte de condamnarea primită zilele trecute, lucra într-o imprimerie.

Potrivit procurorului Alice Mazière, românul ar fi fost creierul afacerii. În timpul procesului, el a amintit misiunile sale dificile din Afganistan, dar asta nu l-a ajutat.

„Spui că era arșiță în Afganistan, că uneori vă întoarceați seara mai puțin numeroși decât ați plecat dimineața, dar când puneți o geantă cu arme în vehiculul oricui pentru a câștiga 200 de euro pe armă, unde este conștiința?”, i-a reproșat procurorul.

Fostul legionar fusese subofițer în Jandarmeria Română și era fiu de militar. El a recunoscut că a comis „o infracțiune gravă”, dar avocatul său a explicat judecătorilor că românul a fost de fapt un intermediar și a stat, după flagrant, timp de nouă luni și jumătate în arest preventiv.

Procurorul Alice Mazière a spus că este o dezonoare ceea ce au făcut acești soldați care au acționat ca niște interlopi doar pentru a face profit. Ancheta nu a putut identifica proveniența exactă a armelor care erau în stare perfectă de funcționare.

Presupuși traficanți români de arme, trimiși în judecată de DIICOT. Au fost filmați de jurnaliști britanici, anchetați încă de procurori

Fost director al Rezervelor Statului, condamnat în SUA pentru trafic de arme și expulzat în România

Militar român care a luptat în Afganistan, condamnat la șase ani pentru agresarea sexuală a unei fetițe

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA