Autoritățile din Cehia și România au dezmembrat o grupare alcătuită din cetățeni români și cehi. Aceștia sunt acuzați că au înșelat aproape 200 de persoane ce doreau să cumpere mașini la mâna a doua.
Prejudiciul este estimat la 1,6 milioane de euro, se arată într-un comunicat din 8 iunie al Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală.
Patru suspecți au fost arestați în România și Cehia, în urma a 17 percheziții efectuate în ambele țări. Ancheta a fost condusă de Parchetul și Poliția din Praga în colaborare cu DIICOT Vâlcea și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Polițiștii din Praga a început investigațiile în 2019 după de mai multe persoane au depus plângeri împotriva unor vânzători de mașini.
Victimele plătiseră un avans între 4000 și 8000 de euro pentru achiziționarea de autoturisme second-hand de import, dar mașinile nu a fost niciodată livrate.
Autoturismele erau oferite spre vânzare pe diverse site-uri create special. Membrii grupării le spuneau clienților că avansul este necesar pentru a trece mașina de prin vămi până la destinație.
În timpul anchetei, polițiștii praghezi au aflat că rețeaua a fost înființată de trei suspecți români și cehi. Ulterior, li s-au alăturat și alte persoane care înființaseră profiluri false ale unor companii din domeniul auto din Germania.
Pentru a vinde mașinile au fost create 28 de identități false ale unor proprietari sloveni. Într-un alt caz, au fost folosite identități false ale unui cuplu din Cehia care pretindea că locuia în Germania. Cei doi afirmau că doreau să-și vândă mașina pentru a profita de subvenția pe care Germania o acordă pentru o mașină electrică nouă.
Aceste profiluri de internet false ale vânzătorilor au făcut ca schema să pară foarte credibilă. Autoritățile au pus sub sechestru mai multe mașini de lux, imobile, numerar și bijuterii, valoarea totală fiind de 600.000 de euro.
În România au fost puși sub acuzare șase suspecți, dintre care doi au fost arestați. Un alt suspect a fost arestat în Cehia. Toți sunt anchetați pentru fals și spălare de bani.
Evaziune de 7,5 milioane de euro din afaceri cu mașini second-hand aduse din Vest
Cum să faci 280.000 de euro într-o lună vânzând mașini second-hand
Regulile UE pentru mașini luate în leasing sau cumpărate second-hand din străinătate