Skip to content

Hoții români de cupru au amenințat cu o armă de foc polițiștii care îi urmăreau

Hoții români de cupru nu se mai tem de poliție. Unul dintre ei a scos o armă de foc și i-a amenințat pe polițiștii care îl urmăreau. S-a întâmplat la mai puțin de 35 de km de Bruxelles, capitala Belgiei. 27 de români sunt judecați la Bruges, scrie publicația Het Nieuwsblad.

Ei au ajuns în fața judecătorilor după ce au comis o serie de furturi, prejudiciul fiind de sute de mii de euro. Românii sustrăgeau în special cupru de la firme de colectarea a deșeurilor sau chiar de la căile ferate. Procurorii cer pentru liderul lor șapte ani de închisoare.

„Când a fost prins, unul dintre membrii bandei a îndreptat o armă de foc către poliție”, a subliniat, în timpul procesului, procurorul de caz, Christophe Bergez.

 BELGIA: Hoț român, lovit mortal de tren în timp ce fugea de la locul spargerii

În acest dosar au fost documentate 23 de infracțiuni care au fost comise în perioada ianuarie – octombrie 2020: 17 spargeri, trei tentative de spargere,  două furturi și un furt comis cu violență.

Potrivit anchetatorilor, românii acționau în principal noaptea și nu se grăbeau. În timpul unui spargeri date în localitatea Ypres, hoții au „lucrat” șapte ore înainte de a pleca cu un camion pe care l-au încărcat până la refuz.

„Prada a fost vândută unui negustor de fier vechi din Maastricht, iar profitul a fost transferat familiei lor din România”, a mai explicat procurorul.

Sumele obținute din aceste jafuri nu erau de neglijat. De exemplu, marfa furată de la valora aproximativ 70.000 de euro.

La Bruges și Beringen, pagubele au fost de 80.000 de euro și respectiv 71.000 de euro. Role din oțel furate din localitatea Marchin le-a adus aproape 60.000 de euro.

BELGIA: Daune de 1.000.000 € pentru statuile de patrimoniu furate și date la topit de hoții români

În timpul unui jaf pe care românii îl dădeau la Dendermonde, aproximativ 35 de km de capitala Bruxelles, unul dintre liderii bandei a îndreptat o armă de foc către poliție și astfel hoții au reușit să scape. Nu pentru mult timp.

Ancheta a arătat că făptașii operau în celule independente care-și aveau sediul în Liège și Seraing și aveau șase lideri. Aceștia au negat că ar fi orcjestrat furturile.

Șapte dintre români au fost arestați pe 20 octombrie 2020 în Schaerbeek și Seraing. Nouă suspecți se află în prezent după gratii.

Pentru cei șase presupuși lideri, procurorul a cerut o condamnare de cinci ani la închisoare. Doi membri ai bandei care au fost implicați în mai multe infracțiuni riscă aceeași pedeapsă.

Pentru pistolar, procurorii au cerut șapte ani de închisoare. Ceilalți infractori pot primi închisoare între unu și trei ani, verdictul urmând a fi dat pe 16 august 2021.

La proces, avocații românilor au cerut clemență pentru clienții lor precizând că furturile au fost comise din cauză că în România aceștia au o situație materială precară.

Belgia: Hoți de cupru români, arestați după o urmărire lângă Bruxelles