Skip to content

Impostura academică. Diferența dintre România și Africa de Sud

diploma falsa

Goana după funcții și locuri de muncă bine plătite i-a făcut și îi determină pe mulți să-și modifice trecutul academic. Mai exact, să-l împopoțoneze cu diplome pe care nu le-au obținut niciodată.

În România au fost sute de cazuri descoperite de autorități și de presă. Medici, ingineri, psihologi, asistenți sau profesori nu s-au sfiit să încaseze ani de zile salarii necuvenite în baza actelor de studii false.

Matteo Politi a fost condamnat la trei ani și zece luni pentru că fpcea operații estetice deși nu a terminat liceul, iar diploma de facultate era emisă de o universitate din Kosova.

Marius Caraşol, fost șef al Transelectrica, și-a falsificat diploma de inginer pentru a fi director. Judecătorii i-au dat doi ani și opt luni cu suspendare.

Ileana Măran a lucrat ani de zile în instituții publice din Maramureș în baza unei diplome false cu antetul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. A primit zece luni cu suspendare.

Fănel Marin a fost și el iertat de magistrații din Cornetu. A primit un an de închisoare cu suspendare pentru că, folosind diplome false de studii, a lucrat în mai multe instituții publice: Spitalul Witting sau Administrația Piețelor Sector 1.

Laurențiu Baranga a trebuit să demisioneze din funcția de președinte al Oficiului National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor după și-a falsificat diploma de bacalaureat. Lucrase anterior la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). A fost condamnat la trei ani cu suspendare.
Universitățile sunt buticuri care, în loc de mezeluri, „vând” diplome

Dacă judecătorii români sunt miloși cu astfel de impostori, colegii lor din Africa de Sud nu promovează, prin pedepsele mici, astfel de comportamente.

Un fost inginer-șef de la compania de stat de transport feroviar din Africa de Sud (Prasa) a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru falsificarea diplomelor sale. Daniel Mthimkhulu susținea că are mai multe calificări în inginerie mecanică, inclusiv o diplomă de la prestigioasa Universitate Witwatersrand din Africa de Sud, precum și un doctorat de la o universitate germană.

Totuși, o instanță din Johannesburg a aflat că el nu și-a finalizat decât studiile liceale și a lucrat 15 ani fără să fie depistat, potrivit BBC. „Sentința transmite un mesaj puternic că astfel de infractori nu vor rămâne nepedepsiți,” a declarat un  purtător de cuvânt al Parchetului.

Mai mult, falsul inginer-șef a falsificat și o ofertă de muncă de la o companie germană, ceea ce a determinat Prasa să-i mărească salariul pentru a nu-l pierde. De asemenea, a fost implicat într-un contract de 600 milioane de ranzi, peste 30 de milioane de euro, pentru achiziționarea unor trenuri noi din Spania. Acestea nu au putut fi folosite în Africa de Sud deoarece erau prea înalte.

Instanța a luat în considerare gravitatea faptelor, pierderea financiară semnificativă suferită de Prasa și trădarea încrederii angajatorului de către falsul inginer.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!