Închisoare cu executare pentru o mamă care și-a abandonat fetița și nu i-a plătit pensie alimentară

O femeie din Slatina a fost condamnată la închisoare cu executare pentru că și-a abandonat fata și nu i-a plătit acesteia pensie alimentară de 83 de lei lunar.

Pe 21 septembrie 2019, poliţiştii din Argeș au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și șase luni emis de Judecătoria Slatina.

Veronica Rada a fost condamnată în aprilie 2019 pentru abandon de familie la șase luni de închisoare.

Se afla într-o perioadă de încercare stabilită de instanță după ce mai fusese condamnată în 2010 pentru aceeași infracțiune. Așa că judecătorii i-au mai adăugat un an.

Văzând că se îngroașă gluma, Veronica Rada a făcut recurs.

Magistrații Curții de Apel Craiova i l-au respins pe 20 septembrie 2019, astfel că femeia în vârstă de aproape 46 de ani a fost luată din comuna argeșeană Mușătești și dusă la mititica.

Conform rechizitoriului, în perioada iulie 2010 – decembrie 2014, Veronica Rada nu a vrut să plătească fiicei sale pensia alimentară pe care o instanță o stabilise încă din 2008.

Copila s-a născut în 2003 dintr-o relație de concubinaj pe care Veronica Rada o avusese cu un bărbat.

Când fetița avea patru ani, femeia a hotărât să plece de acasă, astfel că minora a fost crescută de tată și bunica din partea tatălui.

Scrisoarea unei fetițe către mama plecată la muncă în străinătate: ”Mamă, am nevoie de tine aici!”

De atunci, ea nu a mai luat legătura cu copilul, așa că instanța i-a încredințat tatălui minora spre creștere și educare.

Mama a fost obligată în 2008 să plătească o pensie de numai 83 de lei lunar până la majoratul fetei.

Ulterior, în 2010, Judecătoria Slatina a condamnat-o definitiv pe Veronica Rada la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de abandon de familie.

După patru ani, tatăl fetei a făcut plângere penală la Poliție împotriva femeii pentru că aceasta tot nu a plătit pensia alimentară chiar dacă fusese obligată prin hotărâre judecătorească să facă acest lucru.

În cursul urmăririi penale au fost audiate mai multe persoane care au declarat că Veronica Rada nu numai că nu a plătit pensia alimentară, dar nici măcar nu s-a îngrijit în vreun alt mod de creșterea și educarea copilei.

Ea a explicat judecătorilor că nu deține bunuri mobile și imobile și nici nu este înregistrată la Forțele de Muncă. A susținut că a dat pentru fată o dată vreo trei sau patru sute de euro.

Veronica Rada a declarat în fața instanței că nu din rea-credință nu a achitat pensia alimentară și că în perioada în care a fost acuzată că nu a contribuit cu nimic la creșterea fetiței a fost menjaeră și croitoreasă, dar fără contract de muncă.

Femeia a apelat la mila judecătorilor susținând că din banii pe care i-a câștigat nu avea cum să plătească pensia alimentară de numai 83 de lei lunar pentru că trebuia să se trateze de niște afecțiuni.

Mai mult, ea nu a trimis vreodată produse alimentare sau nealimentare fetiței și s-a întâlnit cu ea o singură dată în zece ani de când a plecat de acasă.

Judecătorii nu s-au lăsat înduplecați și au stabilit că Veronica Rada putea măcar parțial să achite pensia alimentară, mai ales că a și lucrat la un momen dat cu carte de muncă.

Magistrații au stabilit că, deși absolventă de studii liceale și deținătoare a unei specializări în contabilitate, Veronica Rada nu a manifestat practic nici cea mai mică intenție de a achita pensia alimentară.

Nu au crezut nici balivernele femeii referitor la afecțiunile medicale de care suferă pentru că din documentele depuse la dosar nu reieșea faptul că Veronicăi Rada i se interzisese să presteze activități fizice.

Chiar în timpul procesului, judecătorii i-au dat un termen pentru a achita pensia alimentară, însă tot nu a luat legătura cu fata ei, care la data sentinței din aprilie 2019 împlinise 16 ani.

Indiferent dacă va presta sau nu o muncă în penitenciar și se va debarasa mai devreme de gratii, Veronica Rada va trebui încă doi ani de acum încolo să achite pensia alimentară.

Dacă nu o face și tatăl fetei o mai reclamă o dată după ce iese din închisoare, Veronica Rada va fi o recidivistă. Și probabil se va obișnui cu penitenciarul.

Papa Francisc a plâns pentru un orfan român abandonat: „Sigur că mama ta încă te iubește”

TRAGEDIA din Italia: Mama care și-a omorât fetița și apoi s-a sinucis era tratată pentru DEPRESIE

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.