Skip to content

Judecători milostivi cu un bărbat venit special din Spania să-și pedepsească partenera. A ucis-o

Un bucureștean s-a întors special din Spania să-și pună la punct partenera din viață pe care o bănuia de infidelitate. A pus-o să demisioneze, a bătut-o până a murit și a lăsat trei copii pe drumuri.

Tribunalul București l-a condamnat pe 9 iulie 2020 la opt ani pentru violență în familie, cu toate că procurorii și avocatul copiilor au cerut pedeapsa maximă.

Lovirea, actele de violență cauzatoare de suferințe fizice și vătămarea corporală care au ca urmare moartea victimei se pedepsesc cu închisoarea de la 6 la 12 ani. Dacă sunt săvârșite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.

Procurorul și avocatul copiilor au cerut pedeapsa maximă prevăzută de lege. Avocatul agresorului a cerut o pedeapsă minimă pentru că clientul său a recunoscut că i-a aplicat părții vătămate loviturile respective, însă nu a conștientizat că aceste lovituri sunt dure.

Judecătorii au considerat că aplicarea unei pedepse drastice ar avea repercusiuni asupra creșterii copiilor minori care vor fi „lipsiți o perioadă lungă de timp de cele necesare traiului de zi cu zi și de ce nu, de afecțiunea tatălui lor”. Avocatul copiilor ceruse pedeapsa maximă pentru cel care le-a ucis mama.

Potrivit rechizitoriului, inculpatul Constantin Marian Gubandru, în vârstă de 37 de ani, i-a aplicat în mod repetat concubinei sale lovituri cu pumnii, palmele și piciorul în zona capului, leziuni traumatice care ulterior au provocat decesul persoanei vătămate.

În dimineața zilei de 30 ianuarie 2020, Poliția a fost înștiințată că la Spitalul Floreasca a fost transportată o femeie, victima unei agresiuni. Nu au reușit să vorbească cu ea.

Elena Cristina era în comă, medicii menționând în fișă: traumatism cranio-cerebral grav, hematom epicranian fronto-temporal stâng și orbitar stâng, echimoze pe umeri și brațe.

Doctorul le-a spus polițiștilor că pacienta pare a fi victima unei agresiuni și nu a unei căderi accidentale. Aceștia l-au găsit pe Gubandru la camera de gardă și l-au luat la întrebări. Inițial a declarat că, în timp ce erau acasă, concubina sa a căzut brusc și a fost chemată ambulanța.

Povestea cusută cu ață albă a agresorului nu a ținut. Anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale. Raportul arată că leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu/de corp/plan dur și au pus în primejdie viața, pronosticul vital fiind extrem de rezervat.

După aproape trei săptămâni pe patul de spital, Elena Cristina s-a stins în 17 februarie cu o lună înainte să împlinească 35 de ani. A lăsat în urmă două fete și un băiat.

Faptele s-au întâmplat altfel decât le-a povestit agresorul pe holurile spitalului polițiștilor.

În data de 23 ianuarie 2020, a plecat în Spania la muncă, dar s-a întors pe 29 fără să-și anunțe partenera de viață. A revenit în România nemulțumit fiind de condițiile de cazare, a susținut Gubandru. Decizia a fost luată pe fondul stării de gelozie, intenția fiind să se întoarcă și să o surprindă pe aceasta, au conchis procurorii.

Elena Cristina vorbise cu el la telefon și apoi i-a destăinuit uneia dintre surorile sale că crede că bărbatul nu e în Spania, ci în România, că a amenințat-o, îi e frică să nu o omoare și după ce iese din schimb, la șase dimineața, va rămâne la serviciu și nu se va mai duce acasă.

A presimțit ce se va întâmpla. În noaptea de 29 ianuarie, în jurul orei 23.00, Gubandru s-a dus la locul de muncă al femeii, a luat-o și a dus-o acasă unde a bătut-o. Apoi, în jurul orei 06.00 a dus-o la șeful ei ca să-și dea demisia. Omul a văzut vânătăile de pe fața femeii. Jumătate de oră mai târziu, Elena Cristina era întinsă pe jos, fără mișcare. Echipajul medical de urgență a observat că urinase pe ea. Era inertă.

Așa cum am precizat, inițial bătăușul criminal a spus că femeii i s-a făcut rău pur și simplu, a căzut și a rămas în stare de inconștiență, timp în care și-a făcut și nevoile fiziologice, involuntar.

Apoi a admis că a lovit-o cu pumnii și piciorul în cap pentru că a ridicat vocea la el, dar în urma bătăii „victimei i s-a tumefiat ochiul stâng și i s-a inflamat un pic buza de jos”.

La termenul din 9 iulie, când a și fost condamnat, a recunoscut acuzațiile. Pe parcusrul procesului a explicat că a practicat 12 ani boxul fără să fie legitimat la vreun club.

Vinovatul trebuie să le plătească copiilor câte 100.000 de lei, aproape 40.000 Spitalului Floreasca și 8.000 de lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nu este definitivă.

Din păcate, atitudinea judecătorilor nu poate fi schimbată. Procurorii cer pedeapsa maximă, copiii victimei cer pedeapsa maximă, judecătorii dau pedeapsa minimă.

SPANIA: Despăgubire de 240.000 de euro cerută în cazul româncei ucise de fostul soț la patru ore după ce l-a denunțat

Româncă, ucisă de soțul italian și dată la porci. Caz rezolvat după 20 de ani

Violența în familie. CEDO a condamnat România din cauza unor polițiști și magistrați ignoranți