Medic de la Casa de Pensii, judecat pentru că lua 20 de șpăgi pe zi

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Oradea au dispus  pe 8 decembrie 2020 trimiterea în judecată a unui medic acuzat de luare de mită în formă continuată.

Medicul primar Vasile Sălăjan era șeful Serviciului expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor în 2015, an în care procurorii DNA susțin că a comis fapte de corupție.

În perioada 11 mai – 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), inculpatul Sălăjan Vasile a primit în mod direct și prin intermediar mită de la 491 de pacienți.

Pe lângă cei 90.370 lei și 17.760 de euro, medicul a primit și alte foloase pentru emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective.

Cei care au dat mită doreau să fie încadrați într-un grad de invaliditate, să li se întocmească revizuirea medicală să li se emită decizii medicale referitor la capacitatea de muncă. Practic, aceste persoane doreau să primească pensie chiar dacă nu îndeplineau condițiile.

Pensii de invaliditate, încasate pe șpăgi. Doi medici clujeni, trimiși în judecată

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile care aparțin medicului

„Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, cca. 7.000 acțiuni și un imobil”, se arată într-un comunicat al DNA.

Imediat după începerea anchetei, Sălăjan a demisionat. Atunci s-a dispus măsura arestului la domiciliu pentru el și alți patru medici și asistenții lor, toți angajați ai Casei Județene de Pensii Bihor.

Vasile Sălăjan avea două modalități de operare, conform procurorilor. Cei care solicitau decizii medicale ori vizarea concediilor medicale lăsau banii, în plic sau nu, iar medicul îi punea pe un dulăpior, lângă birou. Imediat ce rămânea singur, băga banii în portmoneu.

Al doilea mod de operare consta în faptul că banii erau puşi de către cei care dădeau mita între documente depuse.  Anchetatorii susțin că din banii primiți, medicul îi dădea zilnic 1.000 de lei unei asistente.

În acest dosar, fostul șef PSD al Casei de Pensii Bihor a fost condamnat în această vară la cinci ani și patru luni.

Șpăgi la Psihiatrie pentru pensionare pe caz de boală și modificarea gradului de handicap

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!