Skip to content

Mită de 1.000.000 de euro pentru licențe IT în școli

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Vanessa Amal Youness, apropiată a lui Emil Boc, într-un dosar de trafic de influență cu licențe IT pentru Ministerul Educației, dosarul Microsoft.

Conform DNA, în perioada februarie – august 2011, Vanessa Amal Youness  a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro căruia i-a promis că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.

Documentația respectivă a fost aprobată la data de 6 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus, se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, ea a primit banii pretinși în două tranșe printr-un intermediar.

Suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective, adică 14 iulie 2011.

Restul sumei i-a fost înmânată în numerar.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ale inculpatei: patru terenuri, șase apartamente, două garaje etc.

Craioveanca Vanessa Amal Youness  deține firma Youness SRL din Cluj – Napoca activă în domeniul lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Ea a mai fost asociată cu Andrei Lișinschi în Profiland Steel Company din Galați. Andrei Lișinschi era la 26 de ani un tânăr milionar din TOP 300.

Este fiul lui unui om de afaceri, fost candidat PDL la Primăria Galați și fost colaborator al Securității.