Sâmbătă. 2 martie 2019. La restaurantul Stil din orașul Seini, județul Maramureș, lumea se distra la un botez. Nimic nu părea să tulbure petrecerea.

În jurul orei 17.00, un agent de poliție de la Frontieră care chefuia la botez a plecat cu mașina spre o pălincărie. Cu mintea tulbure din cauza alcoolului pe care-l consumase.

După aproximativ 20 de minute, polițistul de frontieră B.V.D.V., în vârstă de 27 de ani, a accidentat un copil în vârstă de 1 an și 7 luni care fusese lăsat nesupravegheat. L-a târât sub mașină peste 16 m, copilul fiind prins înainte de puntea din spate a autoturismului.

La o oră de la producerea accidentului, acesta a decedat cu toate că a fost transportat de urgență la Spitalul Județean din Baia Mare. La locul accidentului a sosit un echipaj de poliție din care făcea parte și Dan Ungureanu, agent-șef adjunct de poliție în cadrul Poliției Orașului Seini.

Acesta l-a identificat pe șofer la pălincărie și l-a testat cu aparatul etilotest. Cum rezultatul a fost de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul a fost dus la Centrul Medical de Permanență Seini pentru prelevarea probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. De gardă era medicul pediatru Doina Napa, iar asistentă medicală era Nicoleta Florica Conea.

În timp ce șoferul se afla în sala de consultații, și-a făcut apariția fratele acestuia care le-a convins pe cele două cadre medicale să recolteze probe de sânge de la o altă persoană. Motivul: agentul de la Frontieră e polițist și riscă să-și piardă locul de muncă. Polițistul Ungureanu a fost și el de acord.

Persoana de la care s-a recoltat proba de sânge a fost mama șoferului care spusese că are aceeași grupă de sânge ca fiul ei. S-a dovedit ulterior că nu era așa. Sângele recoltat de la șoferul băut a fost aruncat în chiuveta din sala de consultații.

La Seini a ajuns și un echipaj din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Maramureș care a preluat trusa cu sângele recoltat și l-au dus la analiză la Serviciul Județean de Medicină Legală pentru determinarea alcoolemiei suspectului.

Biologul de aici a observat neregulile și l-a anunțat imediat pe șeful Serviciului Rutier. Sângele din eprubete, care aparținea mamei polițistului de frontieră, avea grupa AII și rezultatul alcoolemiei a fost zero. Cum concentrația de alcool pur în aerul expirat a fost de 0,80 mg/l, anchetatorii și-au dat seama că sângele aparține altcuiva.

Polițistul de frontieră a fost dus la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare unde i s-a luat sânge. Rezultatul a fost de 1,35 g/l alcool pur în sânge la prima probă și 1,25 g/l la cea de-a doua. Mai mult, poliţistul de frontieră avea grupa sanguină AB.

Mușamalizarea ieftină de la Seini nu a fost posibilă, așa că a început o anchetă. Doctorița Doina Napa, asistenta medicală Nicoleta Florica Conea și polițistul Dan Ungureanu au fost trimiși în judecată pentru favorizarea infractorului și fals intelectual.

Doctorița, în vârstă de 67 de ani, nu a recunoscut că a participat la mușamalizarea unui accident rutier urmat de moartea unui copilaș. La proces, ca să scape cât mai ieftin a declarat că regretă fapta și că a mers la psiholog pentru că avea gânduri de vinovăție și suferea de tulburare de stres posttraumatic, tulburare majoră și tulburare anxioasă. A fost condamnată definitiv pe 21 octombrie 2020 la 1 an și 7 luni închisoare cu suspendare.

Asistenta medicală are 39 de ani și a declarat că „doar a încercat să ajute”, în niciun moment nu s-a gândit că săvârșește o faptă penală. Această convingere s-a datorat prezenței polițistului Dan Ungureanu, reprezentant și garant al legii. Pentru ea, mușamalizarea a fost doar un incident și a mai spus judecătorilor că, după ce a conștientizat gravitatea faptei, și-a schimbat locul de muncă pentru a trece peste impactul emoțional. A primit aceeași pedeapsă ca doctorița.

Polițistul Ungureanu are 49 de ani și a spus că îi pare rău că a cedat insistențelor unor persoane. A fost condamnat definitiv pe 21 octombrie 2020 la 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare.

Polițistă, acuzată de șantajarea unui medic estetician. I-a cerut 15.000 de euro

Polițist, condamnat definitiv cu executare pentru că a furat banii unui șofer oprit la control

Polițist din Gorj, după gratii pentru un trening, grinzi de lemn și câteva sute de lei

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.