Skip to content

NORVEGIA: Român, arestat pentru deținerea unui document cu rezultat negativ la COVID-19

Polițiștii din Norvegia se confruntă în ultimul timp cu un nou tip de infracțiune. Falsificarea testelor pentru COVID-19.

Documente care atestă, sub semnătura unui medic, că testul efectuat pentru coronavirus este negativ pot fi cumpărate de pe internet cu numai 185 de coroane norvegiene, echivalentul a 17,50 euro, potrivit unui înalt ofițer de poliție din Oslo citat de televiziunea publică norvegienă NRK

Pe 24 noiembrie 2020, un român a fost arestat de către polițiștii norvegieni pentru că le-a prezentat un document care arăta că a fost testat negativ pentru COVID-19. Documentul era de fapt unul suspectat de polițiști a fi fals, potrivit NRK.

Documentul găsit asupra românului s-a dovedit a fi fals, așa că el va fi trimis în judecată. Pe 25 noiembrie, bărbatul se afla încă în arest în Oslo, acuzat fiind și de încălcarea legilor carantinei. Potrivit unui ofițer superior din cadrul Poliției Oslo, este prima oară când este găsit în Norvegia un document fals care atestă rezultat negativ pentru COVID-19.

Autoritățile norvegiene au introdus în data de 9 noiembrie obligativitatea prezentării unui test negativ pentru coronavirus la intrarea în Norvegia. De atunci, 500 de persoane au fost trimise înapoi în țările de origine pentru nerespectarea regulilor sanitare.

Autoritățile se tem că folosind astfel de documente persoane inconștiente nu fac altceva decât să răspândească virusul. Pedpeasa este închisoarea.

Ministrul Sănătății și-a arătat de asemenea îngrijorarea că astfel de acte false au ajuns în Norvegia. El a ținut să precizeze că, indiferent dacă au testul negativ, persoanele care sosesc în Norvegia trebuie să stea în carantină pentru zece zile.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe,  toate persoanele care intră pe teritoriul Norvegiei din state aflate în zona roșie, printre care și România, trebuie să prezinte la sosire un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrare.

Persoanelor care nu pot prezenta un astfel de test le poate fi refuzată intrarea pe teritoriul norvegian. Metoda de testare aprobată este testul molecular tip PCR sau antigen. Documentul trebuie să fie redactat în limba norvegiană, suedeză, daneză, engleză, franceză sau germană.

Există și excepții de la această regulă. De exemplu, persoanelor cu reședința în Norvegia; persoanelor aflate în tranzit; străinilor care sosesc în mod regulat în Norvegia din Suedia sau Finlanda pentru a lucra sau a studia; persoanele care efectuează transportul de mărfuri și pasageri ca muncă plătită sau care sunt în drum spre sau de la o astfel de misiune, personalul aviatic și marinarii, deținători ai unui document care să ateste calitatea acestora; cetățeni străini care, în ultimele șase luni, au fost infectați de COVID-19 și care pot documenta acest lucru printr-o adeverință care să ateste rezultatul testului și metoda, precum și informații care să identifice persoana și data testului (în prezent, RT-PCR pentru SARS-CoV-2 este singura metodă de laborator recomandată) și copiilor sub 12 ani.

Autoritățile sanitare și-au înființat propriile centre de testare pe aeroporturile din Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø și Ålesund pentru pasagerii care sosesc în Norvegia din străinătate.

Persoanele care sosesc în Norvegia trebuie să facă dovada rezidenței permanente în acest stat sau angajatorul acestora trebuie să dovedească faptul că le asigură un loc potrivit pentru ședere după sosirea în Norvegia.

Persoanele, inclusiv turiștii sau vizitatorii, care nu au reședința în Norvegia sau un angajator/client pentru care efectuează un serviciu în Norvegia vor efectua perioada obligatorie de zecezile de carantină la un hotel dedicat special persoanelor plasate în carantină. Această regulă se aplică și membrilor de familie care vin să își viziteze rudele în Norvegia.

În cazul în care municipalitatea consideră că anumite condiții de viață, situația familială sau alte circumstanțe nu oferă un control adecvat al infecției persoanei infectate în propria locuință, municipalitatea va oferi cazare într-un hotel sau în alt loc adecvat.

De asemenea, municipalitatea poate decide dacă cei cu care locuiește persoana infectată pot locui într-un hotel sau alt loc de reședință adecvat oferit de municipalitate. În ambele cazuri, municipalitatea trebuie să acopere costurile de trai în afara casei.

Persoanele care au obligația de a efectua cele zece zile de carantină după sosirea în Norvegia trebuie să se cazeze la un hotel de carantină, cu excepția cetățenilor norvegieni, a rezidenților sau în cazul în care angajatorul oferă o cazare adecvată astfel încât să fie cazată o singură persoană într-o singură cameră.

La sosirea în Norvegia, Poliția este cea care informează cu privire la cerința de a rămâne la un hotel de carantină și, în cooperare cu municipalitatea, oferă instrucțiuni despre hotelul la care urmează să fie efectuată aceasta (în localitatea/punctul de intrare sau în localitatea de destinație); prin urmare, nu se poate rezerva în avans o cameră de hotel pentru efectuarea carantinei; nu există o listă a acestor hoteluri de carantină.

Costul sejurului la un hotel de carantină va fi de 500 coroane norvegiene/ noapte 9aproximativ 50 de euro) pentru persoane fizice și 1.500 coroane norvegien/noapte pentru companii și angajați. Costul de 500 coroane norvegiene pe cameră/noapte se referă la un adult; copiii cu vârsta sub zece ani sunt cazați gratuit cu părinții, în timp ce taxa pentru copiii între 10-18 ani este de 250 coroane norvegiene per copil/noapte.

Taxa acoperă pensiunea completă, inclusiv mesele (restul cheltuielilor vor fi acoperite de municipalități care, la rândul lor, vor fi rambursate de către stat).

Organizarea deplasării către hotelul de carantină variază: unele municipalități asigură transportul, în timp ce altele nu oferă acest serviciu; este permisă călătoria cu transportul public de la aeroport, port sau trecerea frontierei către hotel, cu obligativitatea respectării regulilor privind controlul și prevenirea infecțiilor.

Cetățenii străini care sosesc în Norvegia pentru o perioadă mai scurtă de zece zile nu își pot vizita rudele, urmare obligativității efectuării  carantinei la hotel, scopul perioadei de carantină fiind de a reduce contactul cu alte persoane, inclusiv rudele.

Nu se aplică excepții de la cerința privind cazarea la hoteluri de carantină pentru persoanele care doresc să-și viziteze rude grav bolnave sau pe moarte.

Chiar dacă rezultatul testului este negativ, trebuie finalizată întreaga perioadă de carantină de zece zile. Dat fiind faptul că legislația provizorie privind expulzările pe motive de sănătate publică este în vigoare, poliția de frontieră poate să permită sau să refuze accesul cetățenilor străini în Norvegia, conform Ministerului român al Afacerilor Externe.

NORVEGIA: Românii din două regiuni, rugați să poarte mască de protecție

AUSTRIA: Guvernul, acționat în judecată pentru cum a gestionat cazurile de COVID-19 din Ischgl

Angajată în confecții, concediată după ce s-a revoltat că i s-a redus nejustificat salariul în timpul pandemiei de COVID-19

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!