Un clan de interlopi din Onești cunoscut sub numele de „Mîrza” făcea legea în oraș cu ajutorul unui ofițer de poliție. Acesta umbla la dosare astfel încât bătăușii să nu ajungă după gratii.
Se spune că marțea sunt trei ceasuri rele și nu scăpăm de ele. Superstiția s-a dovedit reală pe 16 ianuarie 2024 în cazul lui Vasile Călin, ofițer în cadrul IPJ Bacău. În acea zi au fost efectuate două percheziții domiciliare, potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție. Ancheta avea în vedere faptele săvârșite de membrii „Mîrza” care, începând din 2019 până în prezent, împărțeau pumni în stânga și-n dreapta după bunul plac.
Astfel că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești au fost înregistrate mai multe dosare pentru loviri și alte violențe, influențarea declarațiilor, amenințare, tulburarea ordinii și liniștii publice și răzbunarea pentru ajutorul dat justiției.
Citiți și: Tânăr polițist, arestat după ce i-a luat toți banii unui șofer
Victimele clanului se întrebau probabil de ce membrii acestuia nu pățesc nimic în urma plângerilor. Răspunsul este unul simplu: corupția. Pentru ca interlopii să nu fie trași la răspundere, ofițerul Vasile Călin „a falsificat probe rezultate din anchetă și a omis, cu intenție, să administreze probele necesare justei soluționări a cauzelor, omisiune care a avut drept consecință, în unele cazuri, împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale”.
Patru persoane, printre care și polițistul, au fost arestate pentru 30 de zile. Vitalie Mîrza, Mădălin Gheorghe Radu, Gabriel Daniel Neculai și protectorul Călin Vasile au făcut contestație, dar Tribunalul Bacău a menținut pe 22 ianuarie decizia primei instanțe, astfel că inculpații rămân după gratii.
Instanța a dispus arestarea omului legii pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual în legătură cu dosarul penal nr. 2017/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, faptă săvârșită în perioada 27 august 2019 – 30 octombrie 2023. Asta înseamnă că patru ani a tărăgănat, potrivit celor de la Anticorupție, acest dosar.
Citiți și: Șoferi străini, hăituiți de cinci polițiști. Doi dintre subofițeri, dați în urmărire generală
Polițistul mai este acuzat că în perioada 12 noiembrie 2021 – 22 noiembrie 2023 a falsificat documente în dosarul penal nr. 2813/P/2021 al aceluiași parchet, favorizând astfel infractorii. A făcut același lucru în perioada 22 iulie 2022 – prezent în dosarul penal nr. 1810/P/2022, între 8 mai 2020 și 13 noiembrie 2023 în dosarele penale 828/P/2020 și 1332/P/2020 ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești.
Vitalie Mîrza a fost în sfârșit arestat acum pentru că în mai 2020 a bătut un bărbat, a amenințat și influențat declarațiile altei victime. Mai trebuie să dea socoteală pentru tulburarea liniștii publice și pentru răzbunare pentru ajutorul dat justiției. Mădălin Gheorghe Radu este acuzat de tulburarea ordinii și liniștii publice, răzbunarea pentru ajutorul dat justiției, instigare la influențarea declarațiilor, instigare la lovire sau alte violențe.
Gabriel Daniel Neculai a fost și el arestat pentru că împreună cu Radu a lovit un bărbat și l-au determinat să-și schimbe declarațiile. Pentru că nu voiau să șadă după gratii, cei trei interolpi și polițistul au cerut aplicarea unor măsuri preventive mai blânde, dar fără succes. Ba chiar au făcut contestație, dar Tribunalul Bacău le-a respins solicitările.
Citiți opinia ANI despre salariile polițiștilor în Un subprefect USR și conducerea servilă a unei publicații au cenzurat un articol
Ofițerul de poliție Călin Vasile nu are nimic, potrivit declarațiilor de avere din ultimii ani. N-are casă, n-are mașină, iar singurul venit este salariul pe care, contrar legii și prevederilor Agenției Naționale de Integritate, l-a anonimizat. Din acesta trebuie să achite rate la trei credite pe care le-a luat: unul de 120.000 de lei luat de la o bancă pe o perioadă de cinci ani, unul de 60.000 de lei luat de la un CAR și un altul de 30.000 de lei de la alt CAR.
Un calcul făcut pe site-ul băncii respective arată că pentru creditul respectiv polițistul trebuie să plătească o rată cuprinsă între 2.500 și 3.200 de lei. Dacă adăugăm și banii pe care trebuie să-i retunrze la două CAR-uri, reiese că polițistul trăia mai mult pe caiet, pentru că salariul ar fi fost înghițit de rate. La aceste cheltuieli se adaugă chiria, întreținerea, curentul, gazele etc, pentru că așa cum am precizat, nu deține vreun imobil. Măcar pentru următoarele 30 de zile judecătorii i-au rezolvat situația locativă.