Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus pe 11 iunie 2021 trimiterea în judecată a două firme pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă ca urmare a unui accident care a avut loc în 2013.

S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă Dalkia Termo Prahova, furnizorul de agent termic din Ploiești) și S.C. Fireproof Team S.R.L vor răspunde în fața judecătorilor pentru erorile care au dus la vătămarea corporală a doi muncitori, unul dintre ei pierzându-și viața.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, la data de 23 februarie 2013 s-a produs un accident de muncă în incinta Dalkia Termo Prahova S.R.L. (actuală Veolia Energie Prahova), la punctul de lucru situat în comuna Brazi din județul Prahova.

Atunci s-a decis repararea unei fisuri apărute la o conductă de la secția exploatare turbine. În timpul lucrărilor efectuate, conducta s-a fisurat mai mult, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului și transformarea acestuia în abur care a inundat spațiul de lucru, conform procurorilor.

Accidente de muncă la o carieră din Gorj. Cabina unui excavator, smulsă de un val de pământ

Doi muncitori au fost prinși de abur, ambii angajați ai firmei Fireproof  Team. Ei au fost transportați la Spitalul de Urgență, unul dintre ei decedând după aproape trei săptămâni, pe 12 martie 2013.

Anchetatorii susțin că accidentul de muncă s-a produs ca urmare a unui șir de erori: conducta nu a fost periodic verificată și nu a fost oprită când s-au constatat defecțiuni, echipa de intervenție nu avea autorizație de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), victimele au folosit un echipament de protecție necorespunzător etc.

Procurorii consideră că Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă Dalkia Termo Prahova) a încălcat legislația privind securitatea și sănătatea în muncă, dar și procedurile specifice de lucru.

„A omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni, nu a oprit conducta cu defecţiuni, a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR”, se precizează în comunicatul Parchetului.

Fireproof Team S.R.L. este acuzată că „a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și de asemenea, neautorizată ISCIR și a dispus utilizarea de către echipa de intervenţie a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice”.

Firmă, amendată pentru muncă la negru. Două victime, în urma prăbușirii unui pod

Toate aceste acțiuni sau inacțiuni ale celor două firme au dus la „crearea unui pericol grav și iminent la locul de muncă ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unei persoane”.

Procesul va începe la Judecătoria Poliești și va dura probabil mulți ani. Dalkia a fost preluată de Veolia la sfârșitul anului 2014.

Veolia Energie Prahova SRL este deținută de Veolia Energie Romania S.A. (87.2%), restul procentelor fiind împărțite între Consiliul Local al Municipiului Ploiești și Consiliul Județean Prahova.

Acționarii Veolia Energie Romania SA sunt două firme din Franța: Veolia Energie International și Veolia Central and Eastern Europe.

Înființată în 2004, Fireproof Team SRL din Ploiești este deținută de trei firme din acelați oraș: TP LOG Exped Services, Prowater-Ecosistem și Best Personal Services. Practic, cele patru firme se dețin reciproc.

De exemplu, TP Log Exped Services are ca asociați de Fireproof Team, Prowater-Ecosistem și Best Personal Services. Prowater-Ecosistem are ca asociați pe celelalte trei și tot așa.

La un an de la accidentul de muncă, Fireproof Team a fost premiată pentru activitatea din 2013 cu trei trofee în cadrul „manifestării Top Afaceri Romania”, după cum scria prahovabusiness.ro.

Un român din Italia a murit la locul de muncă. Neculai avea 63 de ani

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!