Skip to content

Pădurar din Brad, judecat pentru luare de mită. A fost arestat pentru instigare la furt și tăieri ilegale de arbori

Un pădurar din Brad, județul Hunedoara, a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Trei amici ai angajatului Romsilva vor răspunde în fața legii pentru că, așa cum susțin procurorii, au dat șpagă paznicului pădurii.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara pe 23 septembrie 2021. Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Generale Anticorupție -DGA, în cursul anului 2020 au fost înregistrate mai multe sesizări privind comiterea mai multor infracțiuni de corupție de către funcționari publici implicați în sprijinirea activităților de tăiere si sustragere fără drept de material lemnos din pădurile aflate în paza şi administrarea Ocolului Silvic Brad.

Pădurarul Sorin Ciprian Leaha, angajat al Ocolului Silvic Brad, a primit în perioada ianuarie-martie 2020 în  mod repetat, de la trei persoane, mai multe sume de bani sub formă de împrumut, material lemnos și servicii constând în transporturi auto, se mai arată în comunicatul DGA.

Anchetatorii susțin că mita a fost dată pentru ca angajatul Romsilva să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, mai exact să nu asigure paza fondurilor forestiere aflate în gestiunea sa, pentru a pemite amicilor lui Alexandru Constatin Orga, Daniel Ioan Călămar și Florin Ionuț Gabrian să fure în repetate rânduri material lemnos.

În martie 2020, procurorii au cerut Judecătoriei Brad arestarea preventivă a trei dintre ei: Leaha, Orga și Călămar, dar instanța a decis să-i plaseze în arest la domiciliu.

A.C. Orga a fost acuzat de săvârșirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și de falsificarea de instrumente oficiale. El nu avea voie să comunice cu inculpații Călămar și soția acestuia, Leaha, Gabrian, Miorel-Ovidiu Lăzăruț și Marin-Ioan Olar.

Lui D.I. Călămar i s-a imputat săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori. Instanța i-a impus aceleași interdicții ca lui A.C. Orga, excepție taifasurile cu soția, inculpată și ea.

Pădurar Sorin-Ciprian Leaha a scăpat și el de arestul preventiv. El a fost acuzat de instigare la comiterea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori.

Treimea Leaha-Orga-Călămar a contestat măsura arestului la domiciliu impusă de judecătorii din Brad. Tribunalul Hunedoara, care va îi va judeca pentru luare și dare de mită, a respins contestațiile.

În aprilie 2020, magistrații au decis prelungirea arestului la domiciliu pentru cei trei amici. Și de această dată, au făcut contestație. De această dată, judecători cu suflet de la Tribunalul Hunedoara au decis să înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

În perioada cât a stat în arest la domiciliu, angajatul Romsilva a avut contractul de muncă suspendat, iar în prezent continuă să „păzească” arborii din Ocolul Silvic Brad.

Inginerul Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara, a declarat pentru newsromania.net că polițiștii din Brad au solicitat Gărzii Forestiere Timișoara să efectueze un control. Acesta a avut loc pe 10 martie 2020, dar pădurarul Leaha a contestat expertiza efectuată.

„Dacă va fi condamnat, o să urmăm procedurile legale în vigoare. Acum lucrează în continuare și putem să luăm măsuri numai după ce vom avea o sentință definitivă”, a explicat șeful Direcției Silvice.

Director în Romsilva: Ariile protejate ne împiedică să exploatăm pădurea. Nu facem bani!