Parlamentarii au lăsat hoților posibilitatea să se împace cu victimele. Procurorii cer modificarea legii

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat în 7 octombrie 2019 ministrului Justiției sprijin în modificarea legii pentru a combate mai eficient infracțiunile de furt calificat.

Anterior acestei solicitări, procurorul general a cerut o analiză a fenomenului și verificările au dus la concluzia că este necesară eliminarea posibilității împăcării dintre hoți și victime.

Știind că dacă se împacă cu victimele evită urmărirea penală, hoții sunt practic încurajați să comită faptele întrucât riscul de a suporta o sancţiune este mult redus.

Această prevedere legală nu a dus la reducerea infracționalității în perioada pentru care s-a făcut analiza: 2013-2019, conform unui comunicat al Parchetului General.

Potrivit datelor statistice privind infracțiunea de furt calificat, numai în primul semestru din 2019, procurorii au adoptat soluții de clasare într-un număr de 3.932 cauze prin împăcarea părților.

În alte 604 cauze, clasarea s-a datorat retragerii plângerilor de către victime.

Pe de altă parte, numărul inculpaților trimiși în judecată pentru această infracțiune în aceeași perioada a anului 2019 este de 2.871.

Calculele arată că la parchetele din toată țara au fost înregistrate 46 de dosare pe zi având ca obiect furtul calificat.

„Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacției sistemului judiciar față de acest fenomen”, se mai precizează în comunicat.

Modalitățile de furt calificat pentru care parlamentarii a prevăzut că împăcarea părților înlătură răspunderea penală sunt foarte grave şi relevă un grad ridicat de pericol social al infractorului:

– într-un mijloc de transport în comun;

– în timpul nopţii;

– de o persoană mascată, deghizată sau travestită;

– prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;

– prin scoaterea din funcţie a sistemului de alarmă ori de supraveghere, prin violare de domiciliu sau profesional;

– de o persoană având asupra sa o armă.

Parchetul General consiferă că nu se justifică posibilitatea împăcării părților în asemenea condiții.

În multe situații, retragerea plângerii sau împăcarea părților nu reprezintă dorința victimelor, ci este urmarea amenințărilor sau intimidărilor din partea autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui.

I-ați văzut pe acești hoți de câini? Anunțați imediat Poliția!

Un belgian, jefuit de 38 de ori în șapte ani de hoții români, a primit 1 euro compensație

Procuror olandez: Pușcăria este singurul răspuns pentru hoții români

 

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?