Patronul unei firme de ridicări auto, amendat penal pentru agresarea unui șofer. Polițiștii care au privit nepăsători, condamnați

Patronul unei firme de ridicări mașini și doi polițiști au fost condamnați pentru purtare abuzivă, respectiv abuz în serviciu.

După șase ani de la comiterea faptei, procesul nu este finalizat. Curtea de Apel Constanța judecă în prezent apelul celor trei, următorul termen fiind stabilit pentru ianuarie 2021.

În martie 2020, magistrații Judecătoriei Constanța l-au condamnat pe Nicolae Florin Toma (foto), asociat majoritar și administrator al Litoral Connect SRL, la plata unei amenzi penale în valoare de 3.200 de lei.

Toma a fost penalizat după ce a dat cu spray lacrimogen în ochii unui client care venise să-și ridice mașina. La scandal au asistat pasiv și doi polițiști de la Secția 4 de Poliție Constanța. Nepăsarea subofițerilor Robert Anghel și Vasile Petrescu le-a adus câte doi de închisoare cu suspendare. Ambii sunt acum pensionari, unul având 52 de ani și celălalt 59.

Cei trei condamnați trebuie să-i plătească câte 1.000 de euro daune morale șoferului agresat. Scandalul a avut loc în februarie 2014, după ce mașina victimei fusese ridicată din dispoziția polițiștilor locali și dusă la parcul auto al Litoral Connect din Constanța, firma administrată de Nicolae Florin Toma.

„În urma unei neînțelegeri verbale  generate de sancționarea contravențională a persoanei  vătămate, suspectul Toma Nicolae Florin, aflat  în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a folosit fără drept un spray cu substanțe iritant-lacrimogene, pulverizând conținutul acestuia  în direcția persoanei vătămate, cauzându-i astfel leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 2 – 3 zile de îngrijiri medicale”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Fapta a avut loc în prezența polițiștilor Robert Anghel și Vasile Petrescu care au ajuns la parcul auto după ce șoferul a sunat la 112. Acesta a susținut că refuzase să achite contravaloarea ridicării mașinii pentru că trebuia să semneze un contract din care reieșea că el a solicitat ridicarea autoturismului.

„Organele de poliție, cu intenție, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv nu au apărat integritatea corporală a persoanei vătămate, nu au luat măsuri pentru înlăturarea pericolului care amenința siguranța numitului V.M. și nici nu au întocmit corespunzător procesul-verbal privind săvârșirea infracțiunii flagrante de către Toma Nicolae Florin”, se mai precizează în documentele procurorilor.

Proprietarul mașinii a reușit să intre în autoturism și a vrut să plece din parcul auto, dar a fost înconjurat de angajații Litoral Connect. A reușit să părăsească incinta abia după ce a i s-a dat cu spray lacrimogen.

La poarta parcului auto se mai aflau și alte persoane venite să-și recupereze mașinile. Unele dintre ele au filmat tot scandalul și au început să-i apostrofeze pe polițiștii care nu interveneau. În loc să calmeze spiritele, agentul șef principal Vasile Petrescu le-a spus: „sunteți niște sclavi” și apoi a amenințat victima că va fi amendată.

Angajații firmei lui Toma au declarat procurorilor că unul dintre polițiști a luat sprayul lacrimogen din mâna șefului lor și l-a aruncat în autospeciala MAI. După incident, agenții de poliție l-au ignorat complet pe șoferul agresat, dar au rămas la taclale cu patronul firmei de ridicări auto.

Conform actelor de la dosar, polițiștii ar fi trebuit să intervină ferm când au observat că Toma folosește un spray lacrimogen și să întocmească un dosar penal pentru această infracțiune flagrantă. Tot din aceste documente rezultă că agenții de poliție se cunoșteau cu patronul firmei de ridicări auto.

În loc să-l percheziționeze pe Toma, să-i ia declarații și lui, și martorilor și să întocmească un proces-verbal privind infracțiunea la care au asistat, cei doi subofițeri au scris că „persoana care a făcut sesizarea a avut un conflict verbal cu administratorul societății, conflict aplanat și persoanele consiliate și îndrumate”.

Pentru că nu au scris în procesul-verbal exact ce s-a întâmplat, acest document a fost tratat de către conducerea Secției 4 Poliție Constanța drept un fapt divers. Și culmea, lucrarea a ajuns să fie soluționată chiar de către cel mai vârstnic dintre polițiști, Vasile Petrescu, pensionat în 2016. Lucrarea a rămas la el în sertar, fără a ajunge la superiori.

Colegul său, Robert Anghel, a explicat procurorilor că el lucra ca polițist de proximitate de aproximativ un an, fiind transferat de la Ordine Publică unde activase timp de zece ani. El le-a precizat anchetatorilor că nu știa că trebuie să constate infracțiunea flagrantă prin proces-verbal care apoi trebuia trimis la Parchet. Scuza sa a fost că nu-și explică de nu a întocmit corect procesul-verbal și de ce a tratat superficial acea situație.

Nicolae Florin Toma este un cunoscut pe litoral cu diverse afaceri în Mamaia, Năvodari, Costinești și Constanța. Presa locală susține că era un apropiat al cercului fostului primar, Radu Mazăre. În 2008, Toma a candidat pentru Camera Deputaților pe listele PNG-CD, partidul condus de Gigi Becali.

Mușamalizare ieftină a unui accident auto comis de un polițist beat care a ucis un copil

Un polițist dezertor și-a terorizat vecinii și i-a disperat pe gardienii de la Jilava

Droguri și prostituție infantilă într-un club clandestin din Bacău al unor oameni de afaceri. Polițist, arestat

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA