Patronul unui birt din Anglia, nouă ani de închisoare după ce un copil a murit electrocutat. Patronii români de la Colectiv, 11 ani și opt luni pentru 65 de morți

15 aprilie 2021. Două știri diferite, dar oarecum similare. Una din Marea Britanie, alta din România. Ambele legate de moarte. La ei justiția, funcționează. La noi, mecanismul e defect.

Proprietarul unui bar dintr-o suburbie a Londrei a fost condamnat la nouă ani de închisoare după ce un băiețel în vârstă de șapte ani a murit electrocutat în curtea birtului.

S-a întâmplat în septembrie 2018, iar proprietarul a pledat vinovat în martie 2020. Pe 15 aprilie 2021 s-a dat sentința, potrivit unui comunicat de presă al Poliției Metropolitane din Londra.

Anchetă a scos la iveală că, în timp ce se juca cu un prieten în grădina de la pub (foto sus), copilul s-a așezat pe un felinar cu carcasă de metal și a atins o balustradă.

S-a descoperit că ultimele controale legate de siguranță au avut loc în 2009. Atunci au fost găsite numeroase defecte la instalația electrică. În ciuda avertismentelor primite de la autorități, proprietarul s-a încăpățânat să le ignore.

Autointitulat electrician, el rezolva după ureche problemele și chiar s-a electrocutat cu câteva luni înainte ca băiatul să moară. Uneori, îl chema în ajutor pe cumnatul său care era electrician. Acesta a primit un an de închisoare.

La inspecție, s-a constatat că întregul tablou de distribuție care deservea luminile de grădină nu era împământa și carcasa metalică a felinarului era sub tensiune.

București. 15 aprilie 2021. Dosarul Colectiv. Curtea de Apel București discută schimbarea încadrării juridice pentru șase dintre cei 13 inculpați. Se caută infracțiuni pentru care Codul Penal prevede pedepse mai mici, scrie Libertatea.

Pe 30 octombrie 2015, un incendiu a izbucnit în Clubul Colectiv. Au murit 65 de tineri și alte zeci au rămas cu sechele pe viață. În decembrie 2019, Tribunalul București a dat primele pedepse în acest dosar.

Cei trei patroni ai clubului au primit fiecare câte 11 ani și opt luni de închisoare. Doi pompierii care au inspectat clubul și au trecut cu vederea neregulile au luat câte nouă ani și două luni.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5, a primit opt ani şi șase luni de închisoare. Alte angajate ale Primăriei Sectorului 4 au primit pedepse între trei și opt ani.

Patronii firmei de artificii au luat între trei ani și șase luni și 12 ani și opt luni de închisoare. Cei doi pirotehniști au primit nouă ani și opt luni, respectiv zece ani.

Clubul a primit o amendă de 2,5 milioane de lei, la fel ca firma care a asigurat artificiile.

Un copil s-a electrocutat în curtea unui birt. Patronul a luat nouă ani. Ancheta și procesul au durat doi ani și șapte luni. Colectiv: Zeci de morți și sute de vieți distruse. Patronii au luat 11 ani și opt luni. Ancheta și procesul durează de cinci ani și șase luni. Și încă nu avem condamnări definitive.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!