Doi funcționari de la Evidența Populației din Giurgiu au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție, în urma unei hotărâri ale Curții de Apel București din 23 februarie 2021. Inițial, pedepsele au fost mai mari, semn că judecătorii Tribunalului Giurgiu au vrut să dea un exemplu.

Ancheta a fost demarată ca urmare a autosesizării ofițerilor Anticorupție care aveau date că anumiți funcționari din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Populației (DJEP) Giurgiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, cer bani pentru a rezolva rapid diverse cereri.

În datele aflate la dosar se menționează că directorul executiv al DJEP Giurgiu primea între 100 și 500 lei, dar și pachete de țigări în scopul facilitării obținerii cărților de identitate în regim de urgență sau eliberării acestora fără documentele necesare, după cum reiese din procesul-verbal de sesizare din oficiu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

Potrivit aceluiași proces-verbal, era de notorietate faptul că un cetățean străin mituia anumiți angajați ai DJEP pentru a găsi persoane dispuse să înființeze firme pe numele lor, firme care să fie folosite la încheierea unor tranzacții comerciale ilegale.

Polițiștii sub acoperire de la Anticorupție i-au filat pe cei doi funcționari proaspăt condamnați timp de câteva luni și i-au înregistrat luând mită pentru aranjarea a două vize de flotant. În plus, au mai primit și o reclamație de la socrii unui subofițer de poliție.

Șeful Serviciului permise auto Giurgiu, reținut de DNA. 300 de euro, promovarea probei practice la examen

Horia Ionel Negreanu are aproape 41 de ani și, în 2016 pe când era consilier la DJEP, a fost abordat de un bărbat care dorea să-și facă viză de reședință în Giurgiu pentru a da examenul de șofer, categoria C. Nu avea de unde să știe că respectivul era un investigator sub acoperire ce pretindea că are o afacere cu camioane.

Legătura dintre polițistul sub acoperire și Negreanu s-a făcut, conform declarației celui din urmă, de către un alt polițist. Acesta i-a zis că un prieten de-al lui are nevoie de ajutor cu viza de reședință.

Ca să rezolve rapid problema, a cerut ajutorul unui coleg din Direcție, Ionuț Budrincă. În vârstă de 43 de ani, acesta era șef  Birou Stare Civilă și a fost convins de Negreanu să-l ia în spațiu pe falsul afacerist.

La început, Budrincă a ezitat. Îi era frică, așa cum a declarat ulterior, ca bărbatul să nu îi creeze probleme sau să își deschidă vreo afacere la adresa respectivă.

Negreanu care, așa cum reiese din dosar se ocupa cu recrutarea persoanelor ce doreau obținerea unui document de identitate în regim de urgență, l-a liniștit spunându-i că presupusul afacerist este prieten cu un șef de post din județ.

Pentru că se menționase numele unui angajat din Ministerul de Interne, Budrincă a fost de acord și i-a făcut polițistului sub acoperire viză de flotant în comuna Gogoșari unde funcționarul avea o casă. Pentru această afacere, cei doi funcționari au primit 1.050 de lei. Budrincă, 900 și Negreanu, 150.

Un polițist șpăgar și dependent de păcănele a ignorat cazul unui copil sechestrat și bătut

Aceeași sumă a primit-o Negreanu și de la o femeie, polițistă sub acoperire, tot pentru o viză de reședință. De data aceasta, flotantul i-a fost făcut la domiciliul părinților funcționarului.

Ea i-a fost prezentată lui Negreanu de către celălalt polițist sub acoperire sub pretextul că are nevoie să-și ia permisul, categoriile C și E, la Giurgiu. Atent cu mituitorii, consilierul Negreanu le-a atras atenția că, la expirarea vizelor de flotant, permisele auto trebuie reînnoite pe adresele de domiciliu.

Polițista i-a dat șpaga pe holurile instituției. În fața judecătorilor, Negreanu a susținut că banii erau pentru tatăl lui care avea nevoie de tratament medical. Declarația lui a fost întărită la proces de părinții săi, dar magistrații nu le-au dat crezare.

Judecătorii Tribunalului Giurgiu au decis că inserarea reședinței în cărțile de identitate având unic scop permiterea susținerii examenului auto la Giurgiu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual.

Giurgiu: Șapte poliţişti de frontieră, cercetaţi pentru luare de mită

Negreanu a mai fost condamnat și pentru că a primit 300 de lei în vederea urgentării emiterii cărților de identitate pentru socrii unui polițist. Aceștia veniseră acasă din Spania și, cum îi expira documentul, s-a decis să-l preschimbe înainte să se reîntoarcă la muncă.

La DJEP, funcționarul le-a spus că îi ajută, dar costă 300 de lei. Când ginerele, agent de poliție la IPJ Giurgiu, a auzit ce s-a întâmplat, l-a sunat pe funcționar și i-a bătut obrazul, drept pentru care acesta a returnat imediat banii.

Întâlnirea cu polițistul a avut loc în curtea DJEP Giurgiu și, la început, Negreanu s-a făcut că nu știe despre ce este vorba. El a spus că este posibil ca socrii acestuia să fi lăsat banii în dosar, dar nu i-a văzut. A urcat în birou, a găsit banii și i-a dat agentului de poliție. Scuza aceasta, cu banii lăsați în dosar, nu l-a scutit de o altă acuzație de luare de mită.

În decembrie 2019, instanța l-a condamnat pe Horia Ionel Negreanu la cinci ani și opt luni cu executare, chiar dacă șefii lui l-au caracterizat ca fiind un bun anagajat, cu calificate ,,foarte bine” sau ,,bine”.

Judecătorii Tribunalului Giurgiu au avut în vedere și perseverenț a infracțională de care acesta a dat dovadă. Curtea de Apel i-a redus pedeapsa la patru ani și patru luni, tot cu executare.

Pe de altă parte, Ionuț Budrincă a scăpat ușor. Inițial, el primise o condamnare de trei ani și patru luni cu executare, dar în apel a luat doi ani și trei luni cu suspendare.

Cetăţenii români nu pot avea în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă. În cazul în care aceştia deţin mai multe locuinţe, îşi pot stabili domiciliul sau reşedinţa în oricare dintre ele.

Peste 100 de români au cumpărat din Africa permise auto false și le-au preschimbat în România

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.