„Băi, taci mă! Stai să vedem ce e cu tine că eşti cam dubios. Din ce trăieşti? Lucrezi cumva la stat? Adică eşti bugetar? Îţi rup amândouă mâinile! Martalogule, tu ai încercat să ne faci pe noi mă? Nu cumva eşti gabor, mă?”
Avalanșa de întrebări venea de la patru polițiști Antidrog și era adresată unui individ suspectat de trafic de droguri pe care l-au bătut zdravăn, l-au amenințat cu moartea, l-au dezbrăcat la pielea goală într-o parcare și i-au pus pistolul la tâmplă. Această poveste, care ar putea sta la baza unui scenariu de film, a început în primăvara 2013 și s-a încheiat la mijlocul lunii aprilie 2021.
„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Teodorescu Bogdan Mircea, Zaharia Vlad Ştefan şi Petcu Dragoş Emil, primii doi în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tortură, lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual; Dolană Cristian sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tortură şi complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal”, se preciza într-un comunicat din septembrie 2013 al Parchetului.
În noaptea de 2 spre 3 mai 2013, Teodorescu, Zaharia, Petcu și Dolană, patru polițiști de la Antidrog Constanţa, desfăşurau o acţiune în zona unui club din Mamaia. În același timp, în aceeaşi zonă îşi desfăşura activitatea şi polițistul de la Operațiuni Speciale, să-i zicem Florin. Acesta fusese trimis sub acoperire de către procurorii DNA care aveau în vizor câțiva polițiști de la Crimă Organizată.
Polițist de la Anticorupție, judecat pentru mita primită de la un comisar-șef din cadrul Serviciului Permise Auto
La barul unui cunoscut din stațiune, Florin l-a abordat pe Petcu și i-a oferit spre vânzare un plic cu substanţă vegetală „pentru a se simți bine”. De fapt, plicul nu conținea droguri și fusese primit de investigatorul sub acoperire de la Direcția Generală Anticorupție.
Imediat ce a scos „drogurile”, a intervenit Teodorescu care și-a declinat calitatea de polițist și i-a luat lui Florin portmoneul și cele două telefoane mobile. Apoi, Petcu și Teodorescu i-au cerut să-l ducă în camera de hotel unde era cazat. Au căutat, fără a avea autorizație de percheziție, droguri prin coșul de gunoi, prin baie. Au găsit doar 2.700 de lei.
„În momentul abordării inculpatului Petcu, investigatorul sub acoperire cunoștea calitatea de polițist a inculpatului respectiv, iar misiunea ordonată a investigatorului îl viza pe inculpat”, se arată în actele de la dosar.
Nervos că nu au găsit droguri, Teodorescu și-a sunat un coleg care și-a făcut imediat apariția în camera de hotel. Zaharia a intrat, a mirosit plicul și a spus că e ceai. Apoi, cei trei polițiști au intrat în WC și au avut o scurtă discuție pentru a decide ce vor face în continuare.
Un polițist șpăgar și dependent de păcănele a ignorat cazul unui copil sechestrat și bătut
În acest timp, polițistul sub acoperire le cerea să-l lase să plece, spunându-le că le lasă banii și nu vor mai auzi de el. După ce au ieșit din toaletă, polițiștii de la Antidrog au observat că în cameră nu erau bagaje și au început să aibă suspiciunea că persoana care le-a oferit ceai în loc de droguri era polițist în structurile speciale sau investigator sub acoperire.
L-au luat din camera de hotel și l-au dus în parcarea unui club din apropiere unde i s-a spus că i se vor întocmi două dosare penale: unul pentru trafic de droguri, cu toate că găsiseră numai ceai, și altul pentru dare de mită. Florin a fost introdus în autospeciala Poliției de inspectorul Cristian Dolană. El și Zaharia l-au flancat pe bancheta din spate pe „traficantului Florin”.
Petcu a urcat în față și a început să verifice telefoanele mobile confiscate anterior. A observat mai multe numere specifice Ministerului de Interne, ceea ce i-a confirmat, practic, că avea de-a face cu un investigator sub acoperire autorizat sau colaborator al Poliției. Le-a împărtășit și celorlalți trei membri ai echipei operative că bănuiele lor par să se confirme.
Polițistă, acuzată de șantajarea unui medic estetician. I-a cerut 15.000 de euro
Apoi, el și Zaharia au început „să-i dea la cabină” lui Florin, adică i-au cărat pumni în cap cu nemiluita. I-au amenințat familia încercând să afle cine l-a trimis în misiune sub acoperire. Pentru că nu răspundea, Zaharia și-a scos pistolul Glock din dotare și i l-a pus la tâmplă, apoi la genunchi.
Tot degeaba. Înfuriat la culme, Zaharia a armat pistolul, l-a pus în dreptul abdomenului și a tras. Nu avea glonț pe țeavă, întreaga operațiune fiind făcută doar pentru a-l speria pe anchetatorul sub acoperire.
Zaharia: „Te-am mai întrebat. Te-a trimis cineva la noi aicea ? Îți rup genunchii, să moară…tai degetele, îmi bag p…a în cine v-a trimis.” Lovituri și icnete.
Petcu: „De ce nu zici mă nimic? Mă, de ce nu zici mă nimic? Bă, bă dubiosule.” Lovituri și icnete.
În zadar cei patru polițiști de la Antidrog i-au cerut lui Florin în mod repetat să recunoască că este polițist sub acoperire.
Teodorescu: „Să mă provocați pe mine? Că-mi bag p..a în voi și neamul vostru, băi muiștilor…Cu ce te ocupi tu, mă, mânca-ți-aș p..a ta?” Lovituri și icnete.
Polițistul trimis de DNA sub acoperire s-a ținut tare și, în ciuda bătăii primite, a refuzat să răspundă celor de la Antidrog. Din această cauză, a fost scos din mașina Poliției și dezbrăcat la pielea goală în mijlocul parcării pline de mașini și oameni. Acolo se aflau și alți oameni ai legii, inclusiv șeful Serviciului Antidrog.
Florin a fost „lăsat în fundulețul gol”, cum spunea Teodorescu, pentru că cei patru polițiști au vrut să vadă dacă are microfoane asupra lui. Habar nu aveau că erau monitorizați prin metode mult mai sofisticate și totul fusese înregistrat.
CEDO a condamnat România din cauza unor polițiști și magistrați ignoranți
Enervat că nu a găsit tehnică operativă, Teodorescu a scos din mașina Poliției o bâtă de baseball, „coada de lopată” cum o numea, și l-a lovit pe polițistul sub acoperire peste coapse și spate. Teodorescu a fost înregistrat în timp ce-i spunea altui polițist care fusese și el în parcare că Florin a luat „pumni în cap ca Mike Tyson, dar la coada de lopată s-a dat jos”.
Sătul de bătăi, Florin a admis până la urmă că este polițist sub acoperire. În acel moment, cei patru polițiști de la Antidrog au încercat să-l determine să scrie o declarație din care să rezulte că a intenționat să-i mituiască.
Pentru că a refuzat să facă acest lucru, a mai luat-o „la cabină”. „Băga-mi-aș p..a în morții mă-tii. Așa v-a învățat pe voi, să scrieți cu stânga să nu?”, întreba Dolană, supărat că polițistul scria cu stânga. Și i-a mai dat „la cabină”.
Până la urmă, a fost dus la o secție de poliție unde cei patru au întocmit un proces-verbal al acțiunii în care au mințit cu nerușinare. Abia la intervenția celor de la Anticorupție, polițistul sub acoperire a fost lăsat să plece. Trecuseră șase ore de la primul contact.
ARAD: Polițist de la Circulație, arestat pentru trafic de droguri în formă agravantă
Cei patru polițiști violenți au negat constant faptele comise. Pistolarul Zaharia le-a spus judecătorilor că polițistul sub acoperire se văicărea la indicațiile echipei de supraveghere și a declarat că a fost agresat și amenințat pentru a justifica eșecul misiunii. În plus, avocații apărării au susținut că investigatorului sub acoperire a renunțat la dreptul la viaţă privată când a acceptat misiunea, astfel că nu i-a fost încălcat niciun drept.
Curtea de Apel Constanța i-a condamnat în noiembrie 2015 pe trei dintre ei la patru ani de închisoare cu executare, judecătorii considerând că faptele sunt deosebit de grave. Dolană, care avea 33 de ani când l-a încătușat pe Florin, a scăpat cu trei cu suspendare.
După patru ani, Curtea Supremă a schimbat pedepsele. Lui Teodorescu, Zaharia și Petcu li s-au redus pedepsele la doi ani și șase luni cu executare. S-au cazat la penitenciarul Poarta Albă la începutul lui decembrie 2019. Ulterior, au încercat și un recurs în casație care a fost respins la sfârșitul lui octobrie 2020.
Zaharia, care avea 29 de ani când era mare pistolar în uniformă, a cerut să fie liberat condiționat în ianuarie 2021, dar instanța nu a fost de acord. Pe 6 aprilie, cererea i-a fost aprobată. Teodorescu, care avea 40 de ani când l-a bătut cu bâta de baseball pe polițistul DNA, a ieșit din închisoare în februarie 2021. Colegul său Petcu, în vârstă de 31 de ani când a comis faptele, a scăpat la jumătatea lui aprilie.