Skip to content

Patru tone de cocaină, confiscate. Un albanez a fost arestat la Iași

Poliţişti și procurori DIICOT au organizat o acţiune pentru combaterea traficului internaţional de cocaină ca parte a unei investigații mai ample desfășurată la nivel internațional.

Activitățile au fost organizate în baza unui ordin european de anchetă iniţiat de către autorităţile judiciare italiene în cadrul operaţiunii Los Blancos, se arată într-un comunicat al DIICOT din 18 septembrie 2020.

Operațiunea Los Blancos s-a desfăşurat pe teritoriul mai multor state: România, Italia, Olanda, Germania, Grecia, Ungaria, Spania, Albania, Franţa şi Emiratele Unite și a vizat o reţea de traficanţi de cocaină care acţiona la nivel internaţional.

Ancheta a vizat, potrivit Europol, o grupare albaneză denumită „Kompania Bello”, una dintre cele mai active în traficul de cocaină din Europa. Liderul „Kompania Bello” este un albanez stabilit în Ecuador unde negocia direct cu traficanții sud-americani transporturile de droguri. Acestea ajungeau în Olanda și de acolo erau distribuite pe tot continentul.

În dimineața zilei de 15 septembrie, sute de polițiști au făcut descinderi în mai multe țări și au fost arestate 20 de persoane: câte cinci în Italia și Albania, câte două în Olanda, Germania și Grecia, câte una în România, Ungaria, Spania și Emiratele Arabe Unite.

La Iași a fost arestat Lek Colaj, în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile iatliene în ianuarie 2020. Albanezul în vârstă de 40 de ani are reședința într-o comună de la marginea Iașiului și a negat că ar fi implicat în activități ilegale.

Totuși, a mai fost anchetat pentru complicitate la trafic de droguri. Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Lek Colaj în aprilie 2018 la trei ani și opt luni pentru complicitate la trafic internaţional de droguri de risc, când o persoană a fost prinsă aducând 30 de kg de cannabis aduse din Serbia. Câteva luni mai târziu, Curtea de Apel Timișoara l-a achitat considerând că procurorii nu au avut probe suficiente care să arate cu certitudine vinovăția albanezului.

În cadrul operațiunii Los Blancos, alte 84 de arestări au fost operate anterior în Italia, Ecuador, Olanda, Marea Britanie, Elveția și Germania. Până acum, de-a lungul anchetei demarate în 2015 au fost confiscate aproximativ patru tone de cocaină și peste 5,5 milioane de euro.

În mandatul de arestare emis de italieni se arată că Lek Colaj a avut un rol principal în cadrul grupării, fiind persoana care gestiona direct cu capul grupării din Amsterdam cumpărarea și expedierea către Italia a unor cantități foarte mari de cocaină.

ANGLIA: Șofer român de TIR, condamnat pentru trafic de cocaină în valoare de 1,7 milioane de lire sterline

Premieră în Europa: Un submarin lung de 20 m, plin cu trei tone de cocaină, a fost interceptat

Patronul unei firme de coletărie din Flămânzi, flagrant cu 1,025 kg de cocaină

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!