Un tânăr din Bistrița-Năsăud a fost prins în flagrant în 19 martie 2020 imediat după ce a ridicat două colete cu 8,72 kg de cannabis și 400 de grame de cocaină trimise din Spania printr-o firmă de curierat.
Acuzat acum de complicitate la introducerea în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, el abia scăpase de trei zile de arestul la domiciliu într-un alt dosar de trafic de droguri, după ce stătuse luni bune după gratii.
Magistrații Tribunalului Bistrița- Năsăud au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Liviu Adrian Căienar pe 20 martie 2020.
În vârstă de 26 de ani, tânărul fusese eliberat din arestul la domiciliu în 16 martie 2020 și plasat sub control judiciar. După cum arată imaginile postate pe Facebook în acea zi, era un om bucuros.
A reușit să-i înduplece pe judecători motivând că trebuie să aibă grijă de afacerea sa, SC CLA Metal Steel SRL, pentru a avea din cei trăi.
Trei zile mai târziu, pe 19 martie, la 72 de ore de la instaurarea stării de urgență, a fost prins în flagrant cu 8,72 kg de cannabis și aproape jumătate de kilogram de cocaină.
Liviu Adrian Căienar a muncit în Spania, unde locuiesc și părinții lui, până în august 2018. Mama sa știa despre afacerile cu droguri ale fiului ei și despre furnizori, așa cum rezultă din mai multe convorbiri telefonice aflate la dosar.
Din cauza unei condamnări primite acolo, a venit în România și la sfârșitul lui noiembrie 2018 și-a deschis o firmă de construcții metalice în localitatea sa de baștină, satul Ilișua, comuna Uriu.
În puțin de două luni, era deja în arest fiind acuzat de trafic de droguri.
În ianuarie 2019, Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Căienar și a altor trei bărbați acuzați de constituire de grup infracțional organizat și trafic de droguri: Marian Dan Mihăiescu, fiul său Emanuel Tobias și Ionuț Mihai Moldovan.
Cei patru arestați au stat luni bune în spatele gratiilor, Căienar fiind pus în arest la domiciliu abia la sfârșitul lui august 2019, iar în 16 martie anul acesta, sub control judiciar.
Conform DIICOT, el a locuit și muncit în Spania din 2011 până în 2018, în localitatea Roquetas de Mar.
Potrivit documentelor aflate la dosar, drogurile au fost cumpărate în cea mai mare parte de la un marocan din Spania, Issam Anase, un marocan, concubinul unei românce.
Un alt dealer a fost un român din Spania, cunoscut drept Micuțu, se mai arată în actele procurorilor DIICOT.
Aici l-a cunoscut în urmă cu patru ani pe Ionuț Mihai Moldovan, zis Moraru, aflat în vacanță și au făcut schimb de numere de telefon.
Ulterior, Moraru i-a cerut lui Căienar să facă rost de cannabis din Spania, între patru și zece kilograme la un preț de 3.500 euro/kg, pentru a le aduce în România.
Pentru că Liviu Adrian Căienar avea o condamnare cu executare în Spania și nu se putea deplasa acolo pentru a le aduce, transportatorul a fost desemnat Marian Dan Mihăiescu.
Astfel, la începutul lunii noiembrie 2018, Mihăiescu s-a deplasat în Roquetas de Mar pentru a cumpăra droguri de la Issam Anase, apoi s-a dus în provincia spaniolă Jaen unde s-a întâlnit cu Micuțu pentru a lua alte droguri. În total câteva kilograme de cannabis.
După o săptămână, a plecat după un nou transport. A colectat de la Micuțu și Anase peste zece kilograme de cannabis și jumătate de kilogram de cocaină și a plecat spre România.
La Oradea a rămas în pană și pentru că nu avea bani la el l-a sunat pe Căienar să-l ajute.
Potrivit anchetatorilor, la un alt transport din decembrie 2018, a mai adus 7,5 kilograme de cannabis.
În ianuarie 2019 a mai fost pus la cale un transport, astfel că Mihăiescu s-a întâlnit cu Căienar, omul identificat de DIICOT ca fiind liderul rețelei, la „Popasul Drumețului” de lângă Beclean unde au fost filați de polițiștii Antidrog.
Cu zeci de mii de euro în buzunar, unii dintre ei primiți de la Moldovan, Mihăiescu a pornit din nou la drum. De această dată s-a dus împreună cu Micuțu la Sevilla unde au solicitat de la niște prieteni ai acestuia achiziționarea a 60 kg de droguri.
Furnizorii nu au fost însă de acord ca marfa să fie transportată cu VW Golf combi cu care venise Mihăiescu, așa că au refuzat să facă livrarea.
Până la urmă a reușit să strângă 17 kilograme de cannabis și 354 grame cocaină.
În drum spre România, Mihăiescu a avut un accident rutier în Ungaria. Uitase asigurarea auto acasă și a cerut ajutorul fiului său și al lui Căienar pentru a trece liniștit frontiera.
Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Cum a intrat în România au fost prinși, drogurile fiind depistate de polițiștii de frontieră de la Borș în 17 ianuarie 2019.
Pentru a nu le fi interceptate convorbirile, membrii grupului foloseau în special aplicații care criptează comunicațiile, printre care Signal și Nord VPN.
Nu toți însă erau atenți la setările acestor aplicații, așa că sute de convorbiri au putut fi recuperate de către cei de la Crimă Organizată.
Mai mult, filmau și fotografiau împachetarea și porționarea drogurile cu telefoanele mobile.
Primul termen al procesului este stabilit pentru începutul lunii mai 2020. În timpul anchetei, Căienar a recunocut parțial acuzațiile, se mai arată în documentele aflate la instanță.
Bătrână de 72 de ani, audiată de DIICOT pentru că vindea droguri liceenilor din Oradea