Procurorii DIICOT au efectuate în data de 19 mai 2020 mai multe percheziții în județul Neamț într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracţiunilor de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

Potrivit unui comunicat al instituției, în perioada 2017 – 2020 un bărbat a constituit un grup infracţional organizat format în special din membrii familiei: fraţi, nepoţi și cumnaţi.

Au început activități de cămătărie, percepere de taxe de protecţie şi şantaj. Ofereau împrumuturi de bani pentru care percepeau o dobândă de 100% pe lună.

Pentru a avea garanţia că sumele de bani sunt restituite, gruparea îi obliga pe împrumutați să le dea actele de identitate cu care încasau lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate.

În cazul în care rata nu era plătită la timp, liderul rețelei decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări și stabilea cine va fi agresorul împrumutaților.

Gruparea controla cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa din Piatra Neamţ, zone în care locuiesc asistaţi social în imobile aparţinând de SC Locativserv SRL Piatra Neamţ. Această firmă este deținută de Primăria Municipiului Piatra Neamț.

Procurorii au date din care rezultă că asistații social care stăteau în aceste imobile în baza unor contracte de închiriere erau obligați să achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 – 1.000 euro lunar pentru a li se permite folosirea caselor.

În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului infracţional exercitau acte de violenţă fizică şi psihică determinându-i pe chiriaşi să parăsească respectivul cartier.

Locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional cu acceptul unor persoane din conducerea SC Locativserv SRL, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite de către aceştia pentru a depozita bunuri provenite din furturi și tâlhării.

În martie 2020 o persoană apropiată grupării a fost agresată în cartierul Speranţa, motiv pentru care liderul grupului a convocat „o echipă” pentru a-și răzbuna protejatul.

Unul dintre membrii rețelei a ajuns după gratii fiind condamnat pentru șantaj și se aflaă în prezent în Penitenciarul Bacău.

În perioada 5 – 10 mai 2020, el i-a cerut unui alt deținut care nu mai fusese niciodată închis 400 de euro taxă de protecție. L-a amenințat că, dacă nu-și primește banii, va fi bătur și violat atât de el, cât și de către alți pușcăriași.

Banii trebuiau înmânați de către mama deținutului unui alt membru al grupării care s-a dus la locul de muncă al femeii să ia banii. Marți, 19 mai, intermediarul a fost prins în flagrant când lua banii.

Acesta, aflat în arest preventiv, le-a solicitat rudelor sale să facă presiuni asupra persoanei vătămate să-și retragă plângerea. I-a cerut liderului grupării să apeleze la „toate mijloacele” pentru a determina persoana vătămată să retracteze declaraţiile date în faza de urmărire penală.

I-a mai solicitat liderului rețelei să intervină pentru a-l ajuta să recupereze taxele de protecție pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ.

La sediul DIICOT  – Biroul Teritorial Neamţ au fost aduse la audieri 16 persoane.

Doi soți din Piatra Neamț, spaima bătrânilor din Olanda

Sume consistente plătite de badante pentru a lua examenul de asistent medical. Medici și profesori, condamnați

Tragedie în Neamț: Doi români care se întorceau din Anglia au murit într-un grav accident rutier

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?