Skip to content

Polițist, condamnat definitiv cu executare pentru că a furat banii unui șofer oprit la control

Un polițist din Giurgiu a fost condamnat pe 7 august 2020 definitiv pentru mai multe infracțiuni, inclusiv pentru că a subtilizat, asemenea infractorilor pe care trebuia să-i prindă, o sumă de bani de la un șofer pe care îl oprise la control.

Șeful lui, care este și șef de post, a fost și el condamnat. Decizia Curții de Apel București din 4 august este definitivă. Cei doi agenți de poliție vor merge la închisoare.

Ca de obicei, când este vorba despre polițiști corupți, Poliția Română, spre deosebire de cea Metropolitană din Londra, nu a dat niciun comunicat despre putregaiurile din interiorul instituției.

Niculae Popa are 54 de ani și era în aprilie 2016 șef al Postului de Poliție Frătești din cadrul I.P.J. Giurgiu când a fost prins cu mâța-n sac. La fel, și ajutorul lui, Cristian Alexandru Anghel, în vârstă de 34 de ani. Primul a fost condamnat la 3 ani și 8 luni, cu executare pentru luare de mită și trafic de influență, iar cel de-al doilea la 3 ani, 1 lună și 10 zile cu executare pentru luare de mită și furt.

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție, în perioada aprilie – mai 2016, cei doi agenți de poliție au pretins și primit sume de bani și bunuri de la mai multe persoane care erau cercetate în cadrul unor dosare penale, dar și de la șoferi prinși în trafic.

Fostul șef de post Niculea Popa a primit 500 de lei de la administratorul unui depozit de material lemnos pentru a nu fi sancționat de Garda Forestieră și polițiști din I.P.J. Giurgiu care efectuau un control mixt la depozitul respectiv.

Nesimțirea a atins cote maxime când ajutorul de șef de post, Cristian Alexandru Anghel, a furat banii unui șofer pe care l-a oprit pentru control.

Ancheta a început după ce un polițist din cadrul aceluiași post de poliție a reclamat faptele de corupție ale colegilor săi.

Unui cetățean, păgubit cu vreo 10.000 de euro în urma unor furturi din locuința sa, cei doi polițiști proaspăt trimiși după gratii i-au cerut sume de bani cuprinse între 200 de lei și 200 de euro pentru prinderea hoților. Cu toate că au primit banii, păgubitul a rămas cu ochii-n soare.

Mai mult polițiștii au soluționat dosarele cu propunere de netrimitere în judecată ca urmare a împăcării părților și/sau retragerea plângerii când de fapt păgubitul nu se împăcase cu cei care i-au călcat casa.

Administratorul unui depozit de cherestea, așa cum am precizat anterior, dădea constant mită celor doi pentru a scăpa de posibilele controale. Și el a făcut reclamație împotriva șefului de post.

Un accident rutier în urma căruia un șofer a provocat pagube materiale s-a soluționat fără sancțiuni după ce șeful de post Niculae Popa a primit un miel. Se întâmpla în aprilie 2016.

Câteva zile mai târziu, el a primit și brânză de la un localnic din comuna Frătești pentru a-i face viața mai ușoară într-un dosar întocmit pentru lovire sau alte violențe.

Popa a mai primit bani de la un șofer băut care distrusese un stâlp dintr-o benzinărie. A primit și un ceaun de la un țigan care comercializa diverse produse fără a avea autorizație. O localnică din comună a reclamat că un vecin i-a spart geamul. Șeful de post Popa a zis că recuperează el prejudiciul și a cerut bani de la spărgător numai că nu i-a mai dat femeii și i-a păstrat pentru el. Abia după doi ani i-a returnat. Sunt doar câteva dintre dosarele „instrumentate” de șeful de post.

Adjunctul șefului de post, Cristian Alexandru Anghel, era flămând din moment ce lua șpăgi mici și de 20 de lei sau zece dolari de la șoferi, inclusiv moldoveni și bulgari. Tot de la un bulgar pe care-l oprise pentru control a sustras 15 euro pe care șoferul îi scăpase din neatenție când i-a dat polițistului actele pentru control. Această faptă i-a adus o condamnare pentru furt calificat.

Modalitatea în care vorbeau cu șoferii arată un grad ridicat de cultură și respect: „Băi ia-ți în p… mea și actele…da? …bag p..a…vezi că nu-ți dau nici amendă…dă și tu o baterie de vin …ai înțeles?”

Multe dintre aceste ilegalități au fost înregistrate de cei de la Anticorupție. În ciuda tuturor probelor, cei doi nu au recunoscut comiterea vreunei fărădelegi.

ARAD: Polițist de la Circulație, arestat pentru trafic de droguri în formă agravantă

Polițist din Gorj, după gratii pentru un trening, grinzi de lemn și câteva sute de lei

Un polițist leneș a amenințat un martor cu bătaia și pușcăria. Instanța: Nu reprezintă pericol grav

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!