Skip to content

Polițist de la Anticorupție, judecat pentru mita primită de la un comisar-șef din cadrul Serviciului Permise Auto

În noiembrie 2020, mai mulți polițiști și instructori auto din Suceava au fost duși la DNA pentru audieri în cadrul unui dosar în care erau cercetate mai multe infracțiuni. Doi dintre ei au fost trimiși în judecată, potrivit unui comunicat al DNA din 15 februarie.

Atunci, în casele unor ofițeri din Poliție au fost găsiți 1.225.000 euro, 790.000 lei, 12.000 dolari, 1.500 lire sterline, 37 ceasuri de lux, 21 brățări, 18 lanțuri și patru pandantive de aur, precum și opt autoturisme de lux.

Au fost constituite trei dosare penale, într-unul dintre acestea fiind trimiși în judecată Mihail Martin, la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava.

El se află în arest la domiciliu și va fi judecat pentru folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului, luare de mită și acces ilegal la un sistem informatic.

Alături de Martin este trimis în judecată și Radu Ionuț Obreja, la data faptelor comisar-șef de poliție și șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări Suceava. Obreja este arestat preventiv în alt dosar și este acuzat de dare de mită și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Polițist prins în flagrant în timp ce primea 2.500 de euro

În același dosar, a mai fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specială, arestată preventiv în altă cauză, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită.

Procurorii desfășoară în continuare acte de urmărire penală față de mai mulți angajați ai Ministerului afacerilor Interne, șase aflați în stare de arest preventiv, și patru sub control judiciar, alături de instructori și intermediari ai școlilor de șoferi

Într-un alt dosar de corupție, DNA desfășoară în continuare acte de urmărire penală față de mai multe persoane între care trei intermediari, doi fiind în arest preventiv și unul sub control judiciar.

În dosarul în care Obreja și Martin au fost deja trimiși în judecată, procurorii au date că în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava a funcționat o grupare infracțională condusă de comisarul-șef  Obreja Radu Ionuț.

În această grupare, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român care au acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor, se arată într-un comunicat DNA.

Un polițist șpăgar și dependent de păcănele a ignorat cazul unui copil sechestrat și bătut

Conform anchetatorilor, promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1.500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

„O situație specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuț, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro”, mai arată DNA.

Ofițerul Martin Mihail de la Anticorupție ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale care se derula în cadrul Serviciului Permise. Protecția consta în divulgarea unor informații la care avusese acces în calitatea sa de ofițer al DGA către comisarul-șef Obreja Radu Ionuț.

L-a informat pe acesta despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii Anticorupție, i-a oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție și l-a informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și despre stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii DNA.

La data de 18 august 2020, ofițerul DGA Mihail Martin este acuzat că a pretins, prin intermediul celui de-al treilea inculpat, de la comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, un autoturism de teren. Câteva luni mai târziu a primit gratis mașina în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu.

Polițist, gaterist. Combinațiile lemnoase ale unui șef de post campion la infracțiuni

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!